Gunde Svan: Det är bara spekulationer

Uppdrag granskning pressade Lars Håland hårt på hur han fått onaturligt höga­ blodvärden.

Förre landslagskollegan Gunde Svan menar att försvarstalet från Håland borde stärka hans oskuld:

– Skulle han ha mixtrat på något sätt så skulle han inte ha svarat så där, ­säger han.

SVT:s Uppdrag granskning har tagit del av tidigare opublicerade blodtester från världscupen i Lahtis 1997. Flertalet åkare påvisar hemoglobinvärden över gränsvärdet. Blodvärden som enligt professor Bengt Saltin och flera andra experter inte kan uppnås utan någon form utav blodmanipulation.

Vann stafettguld i VM

En av åkarna som pekas ut är svensken Lars Håland. Inför loppet i Lahti hade han ett värde på 175, ett blodvärde som med dagens gränsdragningar skulle ge Håland startförbud.

Lars Hålands starkaste merit som skidåkare individuellt var bronset på 15 kilometer i Lahtis-VM 1989, vid samma mästerskap tog han också guld i stafett tillsammans med Christer Majbäck, Torgny Mogren och Gunde Svan.

När Sportbladet berättar om Uppdrag gransknings uppgifter för den forne skidkungen och lagkamraten Gunde Svan är han skeptisk.

Tror du att Lars Håland kan ha bloddopat sig?

– Nej det tror jag inte.

”Skulle inte svarat så”

Vad får dig att tro så, värdena visar på något annat?

– Det är inget värde som har varit så högt att han fällts, det är bara spekulationer. Jag vet inte hur säkert det är dokumenterat, när det är taget och med vilka metoder, säger Svan som själv slutade som elitåkare redan 1991, långt före den aktuella händelsen.

När Sportbladet reciterar hela Hålands kommentar i programmet, där han bland annat kategoriskt förnekar användning av höghöjdshus som en förklaring till värdena, blir Gunde än mer säker.

– Skulle han ha mixtrat på något sätt så skulle han inte ha svarat så där. Då skulle han inte säga att han inte varit med i något höghöjdsprojekt, han gör inget för att dölja det.

– Jag tvivlar på det där, säger han.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN