Sverige degraderas i Davis Cup

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Johan Brunstrom, till höger, och Michael Ryderstedt förlorade dubbeln.
Foto: AP
Johan Brunstrom, till höger, och Michael Ryderstedt förlorade dubbeln.

Sverige förlorade som väntat play off-matchen till Davis Cup mot Belgien.

Vad värre är: Det är långt ifrån självklart att det blir en snabb comeback i högstadivisionen.

Samtidigt som solen gick ned bakom Royal Primrose Tennis Club i Bryssel sänkte sig mörkret ytterligare en bit över svensk tennis.

Olivier Rochus och Ruben Bemelmans vann dubbeln mot Johan Brunström och Michael Ryderstedt, 3–1 i set (6–4, 4–6, 6–3, 6–2), och gav Belgien ointagliga 3–0 i matcher.

Resultatet är inget fiasko, ingen katastrof.

Det är bara ytterligare ett bevis på något som varit känt länge.

Utan Robin Söderling är Sverige en B-nation, om ens det.

– Klart att man är väldigt besviken på att vi åker ur. Med de fantastiska Davis Cup-traditioner vi har (bland annat sju segrar) så känns det inte bra. Men just nu har vi inte ett lag som klarar av World Group, även om jag tycker att vi skulle ha vunnit den här dubbelmatchen, säger DC-kaptenen Thomas Enqvist.

En sensation

Det är första gången sedan 1999 som Sverige ramlar ur elitdivisionen. Enqvist var en av spelarna då, för 13 år sedan.

– Då hade vi ett så pass bra landslag att det var konstigt, en stor sensation, att vi åkte ur. Det är det inte nu, konstaterar Enqvist.

Sverige har i dag ingen herre bland de 350 främsta på världsrankingen. Uppställningen räckte inte mot Belgien och den skrämmer inte heller kommande motståndare i andradivisionen.

Enqvist inser att det blir tufft att ta sig tillbaka redan nästa år.

– Det vi hoppas på är dels att Robin kommer tillbaka, dels att "Vince" (Andreas Vinciguerra) comeback håller. Sedan har vi Markus Eriksson som är med här och som ska bli spännande att följa, säger han.

Missade chanser

Med dubbelspecialisten Robert Lindstedts återbud minskade segerchansen i den enda matchen som kändes jämn på förhand. Johan Brunström och Michael Ryderstedt stretade emot bra, men tog inte till vara på möjligheterna som dök upp.

– Vi visste att Belgien var stora favoriter – men vi visste också att vi hade förberett oss väl. Ingen kom hit och trodde att vi skulle förlora. Så plötsligt står det 0–3, då är det självklart stor besvikelse, säger Ryderstedt.

Enligt Thomas Enqvist talar mycket för att Markus Eriksson får spela en av söndagens två betydelselösa singlar. Det blir i så fall 22-åringens DC-debut.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN