Hamilton: ”90 procent av alla cyklister var dopade”

Publicerad:

SPORTBLADET

”Sporten var genomsyrad av fusk under 2000-talet”

Foto: SCANPIX

Tyler Hamiltons avslöjande bok om cykelvärlden har skapat stora rubriker.

Nu berättar guldmedaljören från OS i Aten hur han upplevde sin aktiva karriär.

Och det går ut på en sak: 

Hela sporten var genomsyrad av fusk under 2000-talet.

– Det var en mörk, mörk kultur vi levde i, säger guldmedaljören från Aten-OS till VG.no.

I Hamiltons bok "The Secret Race" beskriver den före detta US Postal-cyklisten hur cykelvärlden fungerade under hans aktiva karriär. Han anklagar bland annat Lance Armstrong för doping och den danske sportchefen Bjarne Riis för att värva cyklister med hjälp av dopinglöften. Boken har väckt stor uppmärksamhet, för sällan har någon pratat så öppet och detaljerat om doping i cykelvärlden.

– Jag hade tänkt att ta med mig hemligheten i graven, säger Hamilton, som i en lång intervju med norska tidningen VG berättar hur han upplevde sin aktiva karriär.

Men det var i samband med att antidopingbyrån hörde av sig som Hamilton valde att berätta och det var upprinnelsen till den bok som har publicerats.

– Jag vet inte var jag hade varit i dag om de inte hört av sig.

9 av 10 var dopade

Enligt Hamilton visste många av cyklisterna, bland andra Lance Armstrong, vad som pågick men alla som pratade doping frystes ut och blev distanserade av de aktiva.

– Jag är överraskad om tio procent av fältet var rent. Under min karriär, säg mellan 1997 och 2009, var det bara två cyklister Christophe Basson och Filippo Simeoni som talade om doping. Men de stöttes snabbt ut av sporten. Det var inte bara Lance fel, alla var delaktiga. Men han var mycket tydlig: "Ni är inte välkomna här", säger Hamilton till VG.

Han hoppas att hjälpa cykelvärlden med sina berättelser.

– Det är lite ironiskt, för två år sedan var jag en del av problemet. Jag är ingen ängel, ler inte åt min egen spegelbild. Men jag vill hjälpa sporten och jag hoppas att det accepteras.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN