Så ska premiärfesten räddas

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Strömstedt kvar hemma – Sverige ställer ändå upp i mixstafetten

Sjuk Anna-Karin Strömstedt kunde inte åka med landslaget när de i går flög till Tjeckien. ”Kroppen får tala om för mig när jag kan tävla. Om det skulle kännas bra i morgon (läs: i dag) och jag kan åka ner på onsdag finns en liten chans”, säger Strömstedt om mixstafetten.
Foto: SCANPIX
Sjuk Anna-Karin Strömstedt kunde inte åka med landslaget när de i går flög till Tjeckien. ”Kroppen får tala om för mig när jag kan tävla. Om det skulle kännas bra i morgon (läs: i dag) och jag kan åka ner på onsdag finns en liten chans”, säger Strömstedt om mixstafetten.

De svenska medaljchanserna i VM-premiären är i det närmaste spolierade.

Anna-Karin Strömstedt, 32, är sjuk och stannade hemma när landslaget i går flög till Tjeckien.

– Usch. Jag försöker inte tänka på det men tänker ändå på det hela tiden, säger hon.

I går landade den sven-ska skidskyttetruppen i Prag och tog ett par bilar sydost mot Nove Mesto. Snön öste över vägarna, men resan gick bra.

Fast en aktiv var inte med. Anna-Karin Strömstedt hade jobbat sig tillbaka från sjukdom och försökte förra veckan toppa formen till VM. Men efter ett hårt pass besvärade luftrören.

– Jag vet inte riktigt vad det är. Jag kan ha fått en liten infektion i luftrören. Jag kan inte köra på ordentligt med det där, säger hon.

”Absolut sämsta”

Hur känns det att det händer precis före VM?

– Jättetråkigt. Det är den absolut sämsta tidpunkten på hela året. Jag försöker ta det lugnt och ha is i magen.

Strömstedt har hoppat över tre dagars träning. Efter dagens pass ska hon fatta beslut om när hon ­flyger ner till Tjeckien. För målet är fortfarande att kunna tävla.

På torsdag invigs VM med mixstafett. Det är traditionellt en stark svensk disciplin, men sedan Helena Ekholm och Anna-Maria Nilsson pensionerade sig förra våren har slagstyrkan minskat.

Anna-Karin Strömstedt är normalt den bästa svenska damåkaren och hon utesluter i stort sett deltagande.

– Kroppen får tala om för mig när jag kan tävla. Om det skulle kännas bra i morgon (läs: i dag) och jag kan åka ner på onsdag finns en liten chans, men man måste vara otrolig optimist om man ska tro på det, säger hon.

”Vi ställer upp”

Därmed kunde man tro att Sverige skulle avstå från att tävla på torsdag. ­Förbundskapten Staffan ­Eklund sa nämligen till TT för ett par dagar sedan att han övervägde att vila de aktiva.

– Om vi inte bedömer att vi har chans till en bra placering, topp sex, så gynnar det alla att ha ett lopp mindre, sa han.

Men så blir det inte. Också utan Strömstedt blir det svenskt deltagande, konfirmerar Eklund sent i går kväll via sms:

”Vi ställer upp. Laget tillkännages på onsdag” skriver han.

Så kan Sverige ställa upp – utan Strömstedt:

Fredrik Lindström kommer köra en sträcka i mixstafetten.

Jenny Jonsson

Elisabeth Högberg

Björn Ferry

Fredrik Lindström

Kommentar: Carl Johan Bergman tampas med främst Björn Ferry om tredjesträckan. Valet är hårfint. Det är tveksamt om Jenny Jonsson har byggt upp nog med åkform för att få ta första‧sträckan, men troligen räcker hennes trygga skytte till platsen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN