Bengtsson tävlar hemma – efter 15 år

Av: Elisabet Hoff

Publicerad:

Hoppar nationell tävling i Flyinge ikväll

Rolf-Göran Bengtsson var världsettan i tio månader fram tills nu i november då han halkat ner till fjärde plats.
Foto: Foto: Jimmy Wixtröm
Rolf-Göran Bengtsson var världsettan i tio månader fram tills nu i november då han halkat ner till fjärde plats.

Rolf-Göran Bengtsson är på unikt besök i Sverige. För att rida den nationella tävlingen VW Grand Prix i Flyinge.

Men för fansen i Stockholm Horse Show i advent ser det mörkt ut. Samma helg går miljonstinna lyxtävlingen Gucci Masters i Paris .

Rolf-Göran Bengtsson har inte ridit en nationell tävling sedan han lämnade Sverige för 15 år sedan.

Men idag hoppar han seriefinalen av VW Grand Prix, en av de största satsningarna på svensk nationell ridsport någonsin. Totalt har Volkswagen satsat en miljon kronor på serien.

– Jag njuter av mina två dagar här i Flyinge, säger ortens son till tidningen Norra Skåne.

Det var på Flyinge som Bengtssons karriär började en gång i tiden, först med ponnytävlingar och sedan med många träningar till långt in på natten efter jobbet som maskinmekaniker.

Fullspäckade scheman

Finalen är lagt till en onsdagskväll, enbart med tanke på de svenska toppryttarnas fullspäckade tävlingsschema. Och särskilt med tanke på publikmagneten och Volkswagens profilryttare Bengtsson.

– Sådana här nationella grand prixer betyder mycket för utvecklingen av ryttarna, så självklart ställer jag upp. Även om jag kanske skulle behövt vara hemma och rida Casall, som Bengtsson säger till Norra Skåne.

Direkt efter Flyinge bär det av till Stuttgart med hästen Carusso LS La Silla och femte omgången av världscupen där Bengtsson än så länge bara har nio poäng.

Helgen därefter är det final av Global Champions Tour i Abu Dhabi med över tio miljoner kronor i potten. Dit åker Casall La Silla.

Krockar med Gucci

Men folkfesten Stockholm International Horse Show i Globen första advent, ligger pyrt till. Samma helg går Gucci Masters i Paris, en lyxig tävling med 5,5 miljoner kronor i prispotten.

I Globen tävlas det om fyra bilar och en prispott på cirka 500 000 kronor.

SIHS:s tävlingsgeneral Ulf Rosengren har dock inte gett upp hoppet. I fall Rolf-Göran Bengtsson inte har hästar igång nog för Paris står dörren till Globen öppen för honom in i det sista.

Rolf-Göran Bengtsson har varit rankad etta i världen tio månader i rad men åkte nu i november ner till en fjärdeplats på grund av skadade hästar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN