Vettel är trefaldig världsmästare

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tysken var sexa i det kaosartade loppet där McLarens Jenson Butto vann

1 av 11

Sebastian Vettel blev påkörd i starten.

Trots skador på bilen lyckades han fortsätta och  han är nu tredubbel världsmästare.

– Detta var otroligt tufft, säger han.

– Vi satsade allt och nu är jag så otroligt lycklig.

Inför F1-finalen i Brasilien var det många som oroade sig för att vädret skulle ställa till problem, men även utan regnskurar så var det riktigt struligt i inledningen av loppet. Samtidigt som Ferraris båda bilar gjorde en fantastisk start så tappade VM-ledaren Sebastian Vettel tre placeringar och dessutom blev han påkörd av Williams Bruno Senna. Tysken snurrade, fick rejäla skador på bilen och rasade genom fältet, men han hade tur som inte tvingades bryta loppet.

– Allt som kunde gå fel gick verkligen fel i början, säger Sebastian Vettel till tyskstalande reportrar.

– Mark tryckte mig utåt, jag fick bromsa för tidigt och plötsligt blev jag påkörd och jag stod med nosen åt fel håll och såg hela fältet komma körande mot mig.

Galen upphämtning

Den regerande mästaren började sedan en galen upphämtning och tog sig upp två placeringar bakom VM-tvåan Fernando Alonso innan regnet kom och båda förarna gick in för att byta till intermediates. Därefter var det återigen dags för både Alonso och Vettel att jaga genom fältet, Alonso låg placeringen före Vettel innan han gick in i depå för att sätta på mjuka däck på det 20:e varvet. Tysken satte sedan på hårda däck varvet efter och kom ut plats fem, placeringen efter Alonso.

- Jag tror egentligen att de förhållandena som rädde då hjälpte oss Jag kom otroligt snabbt genom fältet och även om det kändes som om det hela tiden kom nya hinder framför oss så lyckades vi lösa det, säger Sebastian Vettel.

- Jag har hela tiden trott på detta, även när jag stod med nosen åt fel håll och jag är så otrolgit stolt över både min egen insats och teamet.

Hamilton bröt loppet

Nico Hülkenberg, Force India, hade länge ledningen av loppet, men han gjorde ett misstag på den våta banan och Lewis Hamilton, McLaren tog över förstaplatsen. På det 55:e varvet tilltog sedan regnet och Hülkenberg hakade i Hamilton och britten tvingades bryta sitt sista lopp för McLaren. Då tog Jenson Button, även han McLaren, över ledningen och han höll den placeringen in i mål.

Bakom Button fortsatte dramat och Vettel som nyligen fått nya torrdäck, fick gå in i depån igen och sätta på intermediates. Alonso som höll en plats på prispallen var i det läget världsmästare, men längre bak i fältet körde Sebastian Vettel upp sig. Inte ens ett plats byte mellan Ferraris båda förare, så att Alonso gick upp på andra plats räckte.  Sebastian Vettel gick i mål som sexa och tog sin tredje VM-titel.

- Jag är otroligt stolt över stallet och över den säsongen som vi har genomfört tillsammans, säger loppets tvåa Fernando.

- Men jag tror inte att det var här som vi förlorade VM-titeln utan det var ett par andra tillfällen under säsongen där vi hade otur. Sådan är sporten och när man gör någonting med hjärtat och satsar ett hundra procent så måste man vara stolt och nöjd. Vi kommer att försöka igen nästa år.

Loppet avslutades sedan bakom säkerhetsbilen efter det att Paul di Resta kraschat sin Force India på det näst sista varvet.

Jenson Button vann loppet före Ferraris Fernando Alonso  och Felipe Massa. Kimi Räikkönen, Lotus, körde in som tia och slutade trea i VM.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN