Niva: "Har Lars-Gunnar Björklund att tacka för det liv jag lever i dag"

SPORTBLADET

Sportbladets fotbollsexpert har påverkats av legendariske sportprofilen

Foto: Scanpix
Radio-profiler Arne Thorén (1927-2003), utrikeskorrespondent för Sveriges Radio i New York fyller 50 och uppvaktas av kollegorna vid Sveriges Radio, frv Fredrik Belfrage, Leif Larsson, Lars-Gunnar Björklund och Ingvar Oldsberg.

Sportbladets Erik Niva kände inte Lars-Gunnar Björklund personligen – de träffades bara vid ett tillfälle.

Men Tipsextra-legendaren har betytt ofantligt mycket för Nivas intresse för fotboll och karriär som sportjournalist.

– Hans gärningar har påverkat hela mitt liv, säger Erik Niva.

Erik Niva.

– Det är en omtumlande tanke. Det han startade på 60-talet har gett mitt liv styrsel och riktning 2012. Jag har Lars-Gunnar Björklund att tacka för det liv jag lever i dag, säger Erik Niva.

Vilken betydelse har Lars-Gunnar Björklund haft för svensk fotboll?

– Han har haft en enorm betydelse. I och med Tipsextra väcktes intresset för fotbollen och den engelska fotbollskulturen. Hans gärning påverkade både sättet vi ser på fotboll och hur fotboll spelas i Sverige än i dag. Hade det inte varit för honom så tror jag inte att de svenska klubbarna varit mottagliga för det fotbollstänk som till exempel Bob Houghton och Roy Hodgson kom med – och som senare utvecklades av Sven-Göran Eriksson och andra.

Det är en svindlande tanke.

– Sverige har en oerhört speciell relation till den engelska fotbollen, tack vare Tipsextra och Lars-Gunnar Björklund. Det går att dra en rak linje från 60-talet till fotbollen i dag och ja, det är kanske som du säger: En svindlande tanke.

Håller båda på Spurs

Träffade du Lars-Gunnar personligen någon gång?

– Jag fick en gång möjligheten att sitta ner och prata fotboll med honom. Vi delade inte bara intresset för den engelska fotbollen i allmänhet utan vi hade även samma favoritklubb - Tottenham Hotspur.

– Vi träffades ungefär vid den här tiden på året och Tottenhams dåvarande tränare Martin Jols tid började lida mot sitt slut i klubben. Vi pratade om situationen i klubben och jag minns att Lars-Gunnar sa "God jul Jol".

– Jag fick den gången också möjlighet att berätta för honom hur betydelsefull han varit för mig. Jag är glad att jag fick chansen att träffa honom och säga det.