Volleydamernas EM-dröm släcktes utan Haak

avTT

Foto: BJÖRN LINDGREN /TT
Volleybollandslaget, utan Isabelle Haak (mitten), förlorade EM-kvalmatchen mot Estland. Arkivbild.

Isabelle Haak kom inte loss till den avgörande EM-kvalmatchen mot Estland.

Och utan Sveriges största volleystjärna släcktes drömmen om att nå slutspel efter att man förlorat med 1–3 i set.

Det krävdes seger mot Estland för att drömmen om EM-slutspel skulle leva till den allra sista kvalmatchen hemma på onsdag. Men de svenska volleybolldamerna – utan Isabelle Haak – förlorade den tajta matchen med 1–3 i set. Därmed är det omöjligt för svenskorna att nå slutspelet, oavsett hur matchen mot Tjeckien slutar.

Anledningen till att Isabelle Haak inte fanns med i truppen till den avgörande matchen var att hennes ligaspel i Italien krockade med EM-kvalet. Enligt reglerna ska hon släppas till landslaget – men som den fixstjärna hon är ligger en outtalad press på henne att vara med i det guldjagande klubblagets alla matcher, enligt landslagsansvarige Ismo Peltoarvo.

– Vi har under en längre tid intensivt samtalat med såväl italienska ligan som klubblaget för att hitta en lösning, exempelvis att få till stånd en matchflytt, men det har inte lyckats, sade han inför matchen till volleybollförbundet.

Men utan Haak blev alltså Estland för svårt – även om övriga svenskor stod för en bra insats och inte alls var utspelade. Sverige vann första set med 25–19 innan Estland tog hem det andra, tredje och slutligen ett jämnt fjärde set, med siffrorna 25–23, 25–17, 25–23.

ARTIKELN HANDLAR OM

Volleyboll