Så stöttas Calle Halfvarsson efter videoskandalen

Möte med mentala rådgivaren ikväll: ”Väldigt olyckligt”

avPetra Thorén

SEEFELD. Mötet var inplanerat sedan tidigare.

Men efter senaste dygnets videochock kommer det att innebära en möjlig krishantering för Calle Halfvarsson.

Kvällen före VM-premiären sätter sig skidåkaren bredvid tränaren Mattias Nilsson och möter den mentala rådgivaren Rune Gustafsson på skype.

– Vi ska självklart stötta upp så gott det går, säger Rune Gustafsson till Sportbladet.

I går eftermiddag stod Calle Halfvarsson framför mediekåren i Seefeld. På gott humör och med ett påtagligt självförtroende.

Han såg fram emot VM-premiären och öppnade för att köra skiathlon till helgen om han "vinner sprinten överlägset".

Ett par timmar senare släppte NRK och humorinslaget "Helt Ramm" en musikvideo i vilken den svenska skidstjärna deltog.

Bad om ursäkt

Hånen mot Norge och de norska stjärnorna Johannes Hösflot Kläbo och Petter Northug var grova och gesterna obscena.

På onsdag morgon valde Calle Halfvarsson själv att be om ursäkt för sin insats.

– Jag vill be om ursäkt för alla som tagit illa vid sig. Jag visste ingenting när jag kom dit, men när jag väl var där så blev det så. När jag stod där så rycktes jag med. I efterhand ångrar jag det. Det blev ingen bra grej av det, sa Calle Halfvarsson.

Kommer det att påverka dig inför VM-premiären?

– Nej, det hoppas jag inte. Men det klart att igår var det jobbigt när den väl kom ut och de reaktionerna som blev.

Calle Halfvarsson har de två senaste säsongerna arbetat med Rune Gustafsson, psykoterapeut och mental rådgivare som också samarbetar med Stina Nilsson.

De hade sedan tidigare ett inplanerat möte på skype under onsdag kväll. Det kommer att genomföras som planerat, men kommer att få mer karaktär av ett krissamtal där det senaste dygnets händelser kommer att luftas.

– Vårt möte är inplanerat sedan tidigare men det kommer att spetsas till på ett oväntat sätt. Vi får göra en gemensam check ikväll. Calle får berätta för mig och Mattias hur han upplever situationen. Vi ska stötta upp honom i allra högsta grad.  Han är på ett mästerskap för att prestera, säger Rune Gustafsson till Sportbladet.

”Väldigt olyckligt”

När vi talades vid under onsdagen hade Rune Gustafsson inte talat ännu med Calle Halfvarsson. Men han hade följt händelserna på distans.

– Det är väldigt olyckligt och inga bra förberedelser. Calle och jag har med Mattias haft en strategi kring hur vi ska jobba mentalt inför den här sprinten. Det påverkar att han ska lägga tid på det här och förklara sig. Den kraften hade varit bättre att använda till annat. Sen är det oerhört starkt av Calle att ställa sig rakryggad och möta sanningen.

Calle har eget ansvar i det här hur påverkar det?

– Ja. Men om han har haft ett löfte att se videon innan den sänds och det inte infrias så är det att missbruka ett förtroende. Nu har detta skett, det gäller att få ett bra att få ett avslut på det. Calle kan inte göra med än han gjort nu.

Tror du att han kan prestera bra i VM trots uppladdningen?

– Ja, det tror jag.

Calle Halfvarsson sa själv under onsdagen att han med sin ursäkt ville lägga allt bakom sig och blicka framåt. Men det kan vara lättare sagt än gjort, poängterar den mentala rådgivaren.

– Man lägger det bakom sig intellektuellt, men det emotionella är inte lika lätt att deleta, säger han.

Rune Gustafsson menar att den mentala trygghet som Calle Halfvarsson byggt de senaste åren kan vara till hjälp i den här omtumlande situationen han har försatt sig i.

– Vi har haft haft en väldigt tydlig mental strategi kring loppet imorgon och den ska inte rubbas av den här händelsen. Det finns sätt att hantera en sådan här motgång. Calle är jättetaggad på att tävla, säger Rune Gustafsson.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

ARTIKELN HANDLAR OM