”Jag hoppas att kroppen håller ihop”

SPORTBLADET

Christian Olsson har form – och oro

Foto: hoppfull Christian Olsson hoppas att kroppen håller i VM.

MARUGAME

Formen finns där.

Men även oron.

– Jag hoppas att kroppen håller ihop. Jag har ju så många skador bakom mig – det har blivit en ond cirkel, säger Christian Olsson inför friidrotts-VM i Osaka.

Det var efter OS-guldet i Aten som skadeeländet började för Christian Olsson. En fotskada höll trestegsdominanten borta från tävlingsbanorna i 21 månader. Han kom tillbaka och vann EM-guld förra året, bara för att slita sönder baksidan av vänster lår under inomhussäsongen. Det är troligen sviterna från den smällen, som kom i en längdhoppstävling under inomhus-SM i februari, som spökar i både baklår och huvud.

– Just nu är det nog mest här, säger Olsson själv och pekar mot tinningen.

Uppladdningen inför mästerskapet i Osaka har varit långt ifrån optimal. Olsson har inte tävlat sedan han drog på sig en ”mikrobristning” i det tidigare skadade vänster låret under Golden league-galan i Rom den 13 juli.

– Jag tror skadan har ett samband med den jag fick under inomhussäsongen och därför vill jag vara extra försiktigt. En gång är ingen gång, men två gånger på samma ställe så kan det bli en kronisk skada.

Avstod SM

Därför valde Olsson att tacka nej till både DN-galan den 7 augusti och SM i Eskilstuna förra helgen

– Skadan läkte ihop på tre veckor och jag var redo att tävla igen till SM, men jag hade inte trygghetskänslan att tävla då. Det var inte värt risken att bli skadad igen, säger Olsson.

Rädslan att bli skadad igen finns där långt bak i skallen.

– Skulle jag få känning igen under finalen så avbryter jag tävlingen. Ingenting är värt att gå igenom ett sådant skadeelände igen, säger Olsson.

Besvären med baklåret gör att han fortfarande inte kan trycka på maximalt i accelerationsfasen i ansatslöpningen.

– Jag har väl bara 95 procent av min accelerationsförmåga – men tresteg går ju inte ut på att jag ska vara först fram till plankan. Jag når ändå den topphastighet jag behöver för att hoppa långt, säger han.

Ser bra ut på träning

Under de sista träningsdagarna i uppladdningsorten Marugame ska tron på kroppens förmåga byggas upp och tvivlen i skallen förintas. Och Olsson ser spänstig ut under träningspasset inne på Marugame Stadium. Dessutom: ska en favorit utses inför VM blir det den 27-årige svensken.

Olsson har bara förlorat tre tävlingar de fem senaste säsongerna och inte missat ett mästerskapsguld sedan han tog silver i Edmonton som 21-åring.

När Christian Olsson väl ställer sig på ansatsbanan i en trestegstävling gör han det med en stor segerchans.

– Jag hatar att förlora. Och jag känner att jag är på väg upp formmässigt, säger han.

Drömmen om att någon gång få hoppa över 18 meter har han fortfarande:

– Absolut. Och jag har i alla fall chansen att sätta personligt rekord under VM, säger Olsson, som gjort 17,79 under bar himmel och innehar inomhusvärldsrekordet på 17,83.

Kommer de längderna i Osaka kan Olsson räkna in mästerskapsguld nummer åtta.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott