Nu återstår bara två ronder i årtiondets största F1-duell

SPORTBLADET

Två lopp kvar – nu börjar F1-säsongen.

Så ställ väckarklockan på 06.55 söndagen den 8 oktober. Annars missar du det stora avgörandet.

Årets F1-säsong är den häftigaste på flera år. Det återstår bara två lopp och det är helt jämnt mellan Michael Schumacher och Fernando Alonso.

Vem hade trott det för tre månader sedan?

25 juni hade Fernando Alonso vunnit sex av årets nio F1-lopp, han hade fyra segrar i rad och 25 poäng ner till Michael Schumacher.

Ointagligt sa de flesta experter och pratade om att säs­ongen skulle avslutas lika lamt som i fjol då Fernando Alonso och Renault ensamma regisserade slutet och tog hem de båda titlarna.

Ändrade chassit

Men den gamle stormästaren och Ferrari fick ordning på bilen, ändrade chassit, utvecklade däcken och drog senare under sommaren nytta av att FIA (internationella bilsportförbundet) förbjöd de massadämpare som Renault använde sig av.

Då återvände spänningen.

Michael Schumacher har nu vunnit fem av de sju senaste loppen, hämtat in hela poängförsprånget och även om poängen är exakt lika leder han VM när två lopp återstår.

Han gör det tack vare sju segrar mot Fernando Alonsos sex. Spanjoren har inte vunnit sedan han hade den fantastiska ledningen på 25 poäng den 25 juni.

Nu flyttar F1-cirkusen till Michael Schumachers favoritbana, Suzuka i Japan, ett lopp som kan bli precis lika spännande som det i Kina.

Misslyckat byte

Ferrari har vuxit under hösten, det syns på deras arbete i depån och vid glädjen efter loppen. Renault däremot har tappat det mentala försprånget och har just nu ett underläge i den psyk­ologiska kampen. De slarvade bort Fernando Alonsos seger när gjorde ett misslyckat däckbyte mitt i loppet och när nästa depåstopp tog hela 19 sekunder eftersom höger bakdäck ställde till problem.

Tappade flaskan

Ännu tydligare märktes styrkeskillnanden när en Renaultmedarbetare tappade den champagneflaska som släpptes ned från podiet så att den sprack – medan Ferraris ansvarige tog emot sin flaska och med tydliga gester markerade vilka som nu är i ledning.

Det är upplagt för årtiondets duell och nu återstår bara två ronder, Japan nästa vecka och Brasilien den 22 oktober.

Därför är det ett måste att ställa klockan på 06.55 nu på söndag.

Anna Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport