Skrällgänget till semi

SPORTBLADET

Elin Eldebrink dominerade när Sverige slog värdnationen Slovakien

Sveriges U19-damer har gjort det som inget annat svensk basketlandslag någonsin tidigare lyckats med. Bara att ta sig till VM var en unik bedrift, men det man ställde till med ikväll var snäppet större.

- Det här känns helt galet, säger Elin Eldebrink till Sportbladet.se.

Foto: FORTSÄTTER VINNA Frida Eldebrink och Frida Aili jublar.

Sveriges U19-damer har gjort det som inget annat svensk basketlandslag någonsin tidigare lyckats med. Bara att ta sig till VM var en unik bedrift, men det man ställde till med ikväll var snäppet större.

Efter imponerande segrar mot världslag som Brasilien och Kanada blev Sverige klara för kvartsfinal mot värdnationen Slovakien. Väl där rivstartade man och var i ledningen med hela tio poäng (23-13) i slutet på den första perioden.

Med storpubliken i ryggen kom dock hemmanationen tillbaka i matchen och i mitten av den tredje perioden var man ikapp svenskorna. Inför avslutningsperioden var det också hemmaledning med 53-46 och då var det var inte mycket som talade för en svensk seger.

”Känns helt galet”

Men Sverige, anförda av matchens gigant Elin Eldebrink, stod för en makalös vändning i början på avslutningsperioden och ett par trepoängare och en tvåpoängare senare så var Sverige helt plötsligt i ledningen. Sverige släppte sedan aldrig på gasen utan drog ifrån ytterligare till en ledning med hela tio poäng i slutminuterna. Slovakien putsade siffrorna i slutet, men Sverige kämpade vilt och lyckades hålla ledningen hela vägen i mål.

- Det här känns helt galet. Man förstår inte att det är VM vi spelar, det här är det största man kan vara med om, säger Elin Eldebrink till Sportbladet.se.

Serbien passar bra

Sverige är alltså klart för semifinal för första gången i landets historia när det gäller basket, och där väntar tuffast möjliga motstånd i form av Serbien som besegrade Korea i semifinalen tidigare ikväll.

- Vi är bara glada att slippa USA. Jag tror att Serbien kan passa oss rätt så bra, säger coachen Mikael Johansson till Sportbladet.se.

Efter kvällens seger fick Sverige chansen att specialstudera semifinalmotståndet, och matchens största stjärna, Elin Eldebrink, hade segerreceptet klart.

- Det gäller att vi drar upp tempot, det gillar dom inte. Serbien är rätt tekniska, men spelar samtidigt långsamt.

Semifinalen mot Serbien spelas redan i morgon lördag med uppkast klockan 20:15.

Slovakien - Sverige 65-68

sportbladet.se ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket