Jönsson och Larsson på sprintpallen

SPORTBLADET

Blev tvåa och trea i finländska Kuusamo

Foto: Emil Jönsson (till vänster) blev tvåa i vc-sprinten i Kuusamo, Mats Larsson (t.h.) blev trea. Vann gjorde norrmannen Johan Kjölstad (mitten).

Stockholm (TT) 22-årige Emil Jönsson trivs i finländska Kuusamo.

I världscupdebuten i sprint för ett år sedan gick Årsundaåkaren överraskande till final.

När han på lördagen var tillbaka i den lilla skidstaden slutade han tvåa i klassisk stil.

– Det är något med de finska skogarna som passar mig, skrattar han.

Av de åtta svenskar som tog sig vidare till kvartsfinal var det bara Emil Jönsson och Mats Larsson som fanns med i finalfältet. Väl där var det länge en kamp mellan Sverige och Norge om segern. Emil Jönsson, som tidigare på dagen vunnit både kvartsfinal och semifinal efter att bokstavligen ha sprungit upp för den sista uppförsbacken, var först upp på krönet även i finalen.

Men inte i samma överlägsna stil som tidigare. Norrmannen Johan Kjölstad, den enda av finalisterna som klarade av svenskens hårda tempo, släppte inte en meter.

– Jag fick ett tjuvsläpp i sista backen och fick kämpa rejält för att hänga med upp på toppen. Det tog väl ut sin rätt på slutet, säger Jönsson, som på upploppet fick se Kjölstad gå ikapp och förbi.

– Det finns alltid saker man kan göra annorlunda och jag kanske borde ha tagit innerspåret på upploppet, funderar han efteråt när TT når honom över telefon.

Dubbelt svenskt på pallen

Två sekunder efter Jönsson korsade Mats Larsson mållinjen på tredje plats. Dubbelt svensk på pallen alltså, trots att förhandsfavoriten Björn Lind tappade fästet och föll redan i semifinalen.

– Det säger en hel del att vi är tvåa och trea trots att Lind vurpar, säger herrkaptenen Bengt Stattin, som inte var sen att hylla sin 22-årige adept.

– Han bekräftar hur duktig och stark han är. Dessutom är det en bana som passar Emil perfekt.

”Hinner inte återhämta sig”

Nästan på dagen för ett år sedan överraskade Emil Jönsson från Årsunda utanför Sandviken hela världseliten när han just i Kuusamo vann tidskvalet och senare gick till final där han slutade sexa.

– Jag gillar när det är kallt och tuffa banor som här. Avslutningen är rejält tuff och det finns inte tid att återhämta sig mellan loppen, är Jönssons förklaring.

Efter 17:e-platsen i världscuppremiären i Düsseldorf i slutet av oktober var lördagens andraplats ett kvitto på att han är på rätt väg. Och kanske är tredjeplatsen från förra årets totala sprintvärldscup i fara när den här säsongen summeras.

– Jag tycker att träningen har fungerat bättre i år och att jag tagit ett steg till. Det visar jag ju här, säger Emil Jönsson.

På damsidan blev Charlotte Kalla bästa svensk med en tolfteplats efter att ha slutat sist i b-finalen.

Andreas Lagnelius/TT

ARTIKELN HANDLAR OM