Hjärtfel tvingar Staffan Olsson att ta timeout

SPORTBLADET

”Jag är glad att man upptäckte det i tid”

Förre landslagsstjärnan Staffan Olsson, 43, tar timeout från jobbet som tränare för Hammarby.

Anledningen är ett medfött hjärtfel.

– Jag har definitivt gjort min sista handbollsmatch. Men jag kommer att kunna leva ett vanligt liv, sa Staffan på en presskonferens i dag.

Direkt efter Hammarbys segermatch mot Malmö (34–25) i handbollens elitserie kallade Staffan Olsson till en extra presskonferens.

– Det har varit ett svårt avgörande att hantera det här. Min önskan är egentligen att det inte skrivs så mycket om det. Men jag har förstått att jag är en offentlig person och anledningen till att jag kallat till presskonferens är att jag ska få en ny klaff i hjärtat i mitten på januari, säger Staffan Olsson.

– Det betyder att jag kommer att vara borta från Hammarby en liten tid.

Det handlar om ett medfött hjärtfel, som nu kräver operation.

– Jag gjorde en operation när jag var 15 år, och då sa man till mig att någon gång när du är vid 40-årsåldern kommer du att få en ny klaff. I det läget kändes det nästan som att jag var i graven.

– Men nu har det kommit i kapp mig. Jag har gått på årliga kontroller och i sensomras upptäckte man att min klaff har blivit så sliten att man bör göra en ny operation. Jag ska få en mekanisk klaff.

Sjukskrivs 6-8 veckor

– Jag kommer att vara med mot Redbergslid på onsdag och sedan tar jag två veckors semester, åker till solen och vilar upp mig. I mitten på januari sker operationen och sedan blir jag sjukskriven i 6-8 veckor.

Operationen sker på Karolinska universitetssjukhuset och Olsson blir kvar på sjukhuset i en vecka.

– Jag har vetat om det här ett längre tag och har kunnat bearbeta det. Men jag är glad att man upptäckte det i tid. Först tycker man att livet är orättvist, och jag var ledsen och deppad. Men nu har jag haft ett fantastiskt stöd av min familj, nära och kära, och Hammarby.

– Just nu känner jag mig orolig för själva ingreppet. Det känns naturligt att jag inte kommer att vara världens kaxigaste dagen före operationen.

Kommer du att kunna leva ett normalt liv?

– Jag får äta medicin som är blodförtunnande. Och ska undvika kontaktsporter. Så jag har definitivt gjort min sista handbollsmatch. Men annars kommer jag att kunna motionera. Jag kommer att kunna leva ett vanligt liv.

Andretränaren Andreas Johansson tar över huvudansvaret i Hammarby under tiden Staffan Olsson är sjukskriven. Det återstår att se när Olsson kan vara tillbaka på tränarbänken.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll