PG Andersson diskad

SPORTBLADET

Säker seger för Grönholm i Turkiet

Per-Gunnar Andersson vann sin klass i Turkiets VM-rally och återtog JVM-titeln – trodde han.

Men i stället för att bli juniorvärldsmästare diskvalificerades han och kartläsaren Jonas Andersson.

Protesten avslogs men Anderssons stall Suzuki har överklagat till högsta distans.

Efter en tung start på VM-rallyt i Turkiet, med tidstillägg efter en akutreparation, körde PG Andersson upp sig till seger i JWRC-klassen. Men en funktionär trodde sig ha sett att svensken fick otillåten mekanikerhjälp. Andersson diskvalificerades, men Suzukistallet trodde att protesten skulle gå igenom.

Den avslogs dock och Andersson diskades. I stället för klasseger i rallyt och säkrad JVM-titel ströks han ur tävlingen.

Men Suzuki hoppas att diskvalifikationen ska upphävas av Internationella bilsportförbundet.

– Suzuki har överklagat till FIA och jag är säker på att vi får rätt, säger PG Andersson i ett pressmeddelande.

Årjängsföraren är titelhållare i JVM. Även om Suzukis överklagan avslås har han chans att försvara titeln. Ett rally återstår, Englands VM-rally, och värmlänningen är en poäng efter ledande esten Urmo Aava och en före sin landsman Patrik Sandell. Sandell bröt i Turkiet på näst sista sträckan.

Finländaren Marcus Grönholm tog en klar seger i Turkiet. Fordföraren vann med 2,23 minuter till godo på sin landsman och stallkamrat Mikko Hirvonen. Norrmannen Henning Solberg var trea i en Peugeot.

Grönholm knappade in 10 poäng på VM-ledande fransmannen Sebastien Loeb då tre lopp återstår. 25 poäng skiljer mellan dem. Loeb, som brutit armen under cykelträning, fanns inte med i Turkiet och det är oklart om han är tillbaka då VM-serien fortsätter i Australien om två veckor.

TT