Brink och Gretzer helgens ryttarsvenskar

SPORTBLADET

Femte raka SM-guldet för Jan Brink

Strömsholm/Oslo (TT)

Inte helt oväntat vann han sitt femte SM-guld på raken, dressyrryttaren Jan Brink från Vankiva utanför Hässleholm.

Brink och Briar tog ledningen i SM redan på fredagen och höll den genom alla tre delkvalen.

I söndagens avslutande Grand Prix Kür, fritt program till musik, jazzade Brink och Briar till bland andra Helena Paparizous My Number One och fick den fullsatta läktaren i Strömsholms ridhus att gunga med. Domarna belönade parets uppvisning med 79,150 procent.

– Jag är nöjd med helgen, säger Jan Brink. Framför allt med Grand Prix Special på lördagen där vi fick till ett resultat som skulle stått sig i vilken tävling som helst, men också med küren.

Om det var ganska klart vart SM-guldet skulle gå så var det mer spännande precis bakom segerekipaget där Tinne Vilhelmson och Louise Nathhorst gjorde upp om silver och brons.

Tinne Vilhelmson och Solos Carex var tvåa i både fredagens och lördagens klasser liksom i sammandraget, men på söndagen ville Louise Nathhorst annorlunda och fick in en riktig fullträff med Guinness. Publiken var med noterna och klappade takten när ”Lussan” och Guinness red upp för den sista medellinjen för halt, hälsning och snygga 76,150 procent från domarna. Tinne Vilhelmson blev trea både i küren och totalt med Solos Carex.

Kommande helg väntar världscuppremiär för Jan Brink och Louise Nathhorst i Århus, Danmark.

Gretzer femma i Oslo

Maria Gretzer blev bästa svensk i ridhoppningens världscuppremiär i Oslo med en elfteplats i söndagens världscup och en femteplats i lördagens Grand Prix.

– Han har hoppat grymt bra, säger Maria om sin Spender S, som gjorde inomhusdebut för året.

Maria Gretzer gick ut som nummer tre i världscupens omhoppning.

– Vi hade ett pet, men han gick nolla i grundomgångarna både i världscupen och i Grand Prix, så jag är väldigt nöjd med honom och det känns som om han är i fin form.

Söndagens placering gav Maria Gretzer sex världscuppoäng.

Rolf-Göran Bengtsson och Mac Kinley hade ett nedslag och slutade några placeringar från poängplats. Tredje svensk i världscuppremiären, Lotta Schultz med Calibra, slutade på en 24 plats efter två nedslag.

Rene Tebbel, Tyskland, på Coupe de Coeur, vann före Piet Raymakers, Holland, på van Schijndels Curtis, och Ludo Philippaerts, Belgien, på Vici vant Plutonia Hof.

TT