Sörenstam segerrecept - råd från Tiger Woods

SPORTBLADET

St Andrews

Det gäller att ta hjälp från rätt håll.

Damgolfens forna världsetta Annika Sörenstam jagar sin elfte majortitel när British open inleds i St Andrews på torsdagen. Med Tiger Woods anteckningsbok från Old Course i fickan.

Golfens båda superstjärnor är grannar i Florida och har känt varandra länge. Och dragit nytta av varandras erfarenheter. Så när Woods, som vann British open på Old Course 2005, erbjöd svenskan sin "yardage book" från den tävlingen tackade hon förstås ja.

- Vi spelar från andra tees än herrarna och jag slår inte som honom, men jag hoppas den ska ge mig några tips, sade Sörenstam vid en presskonferens på onsdagen.

- Jag har pratat med honom om banan också. Han har sagt åt mig att slå vänster - det visste jag redan - och att öva långputtar. Puttarna är nyckeln, han har helt rätt. Jag har puttat från nästan 30 meter utanför green, totalt annorlunda mot vad jag skulle ha gjort i USA.

”Speciellt tillfälle”

Sörenstam har även egen erfarenhet av Old Course. Som amatör vann hon St Rule Trophy här.

- Banan är ju lite längre nu och mitt spel är annorlunda. Jag uppskattar golf på ett annat sätt nu. Man måste spela smart och ha tålamod. Man måste undvika bunkrarna och få slagen dit man vill.

- Jag älskar verkligen den här typen av golf. Den är fantastiskt. Och jag tycker det är underbart att vara här. Det är ett speciellt ställe och banan är en utmaning. Det kan inte bli mycket bättre än så här.

Sörenstams golfår har dock varit det sämsta på mycket länge. Positionen som världsetta har hon fått lämna över till mexikanskan Lorena Ochoa.

Utan seger i år

Inte en enda seger i år ännu - det har inte hänt sedan urminnes golftider. Förklaringen är det diskbråck som satt henne ur spel stora delar av året. Sörenstam har bara spelat åtta tävlingar i år - men närmar sig toppen. I söndags slutade hon på delad sjätte plats i Evian Masters, bara två slag efter täten.

- Jag måste erkänna att det kändes lite nervöst i Evian Masters förra veckan när jag såg mitt namn på resultattavlan igen. Det var ett tag sedan och det kändes roligt - och det går bättre för varje vecka.

- Jag är helt smärtfri, men styrkan är inte tillbaka helt. Jag har jobbat mycket med baksvingen, man måste lita på den.

Ser sig som kandidat

Under onsdagens Pro-Am-rond visade Sörenstam också att hon kan bli att räkna med i British open 2007.

- I Pro-Am spelar man ju för att hjälpa sitt lag och det handlar inte om ens egen puttning eller resultat. Men när vi vände efter nio hål var jag tre under par och det var nog då jag kollade min score för sista gången.

TT: Ser du dig som en segerkandidat igen?

- Ja, det tycker jag. Det jag behöver är att få bra rytm och kontinuitet. Jag har inte kunnat spela så regelbundet i år.

- Strategin i morgon är att lyssna på min caddie, lita på min sving och putta bra.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf