Håll tummarna för att Baxters lagbygge håller

SPORTBLADET

MALMÖ. PSV Eindhoven. En chans eller chanslöst läge för Helsingborg i Uefa­cupen?

Svaret blir som alltid – Henrik Larsson.

Om HIF har en tränare eller inte när det är dags för bortamatch 13 februari spelar mycket mindre roll än om Henke finns på planen.

Bestämmer sig Larsson under sin Sydafrikasemester att det är pensionsdags åker HIF ut. Punkt slut. Så stor är skillnaden för ett medelmåttigt svenskt klubblag att ha eller inte ha en världsspelare i sin startelva.

Fast det är lite fel att säga att det räcker med en världsspelare, det är först när spelaren har kvaliteter som Henkes som en enda spelare gör så stor skillnad.

Jag har svårt att tro att exempelvis Razak Omotoyossi på ett år kunnat förvandlas från väldigt begränsad till en målskytt av internationellt snitt utan spelet bredvid Henke i anfallet.

Alla blir bättre med Henke

Henke Larsson gör alla medspelare bättre. Oavsett nivån på medspelarna. Jag har sett tillräckligt många inhopp av honom förändra flytet i Barcelonas spel för att inse att det finns något unikt i hans speluppfattning.

Ett HIF utan Henke, kanske utan en såld Omotoyossi, utan Andreas Jakobssons rutin i backlinjen, utan vänsterbacksenergin hos avstängde Adama Tamboura kan glömma drömmarna om en het åttondel mot Tottenham eller en lite svalare mot Slavia Prag.

En svensk klubb bygger inte ett formtoppat nytt kvalitetslag under ett par tävlingsmatchbefriade vintermånader oavsett vilka nyförvärv man klarar av att binda till sig. Svenska lag kan ju inte köpa världsspelare utan bara hoppas på hemvändande sådana.

Henke Larsson och Razak Omotoyossi toppar Uefacupens skytteliga tillsammans med Bayern Münchens Luca Toni på sex mål var. Kroniska målskyttar i större sammanhang är ett språk som biter och tvingar fram respekt även hos större europeiska klubbar. Johan Oremo är en intressant talang men hans namn i en laguppställning framkallar som mest en undrande axelryckning hos PSV-hjärnorna. Och då ges HIF inte fördelen att motståndarna åtminstone lite grand förändrar sitt inkörda spel.

Hur mycket betyder då en ny tränare för Helsingborgs chans?

I princip inte ett dugg.

Nye tränaren bör ligga lågt

En ny tränare hinner som bäst skapa bra stämning och framtidstro genom att vara entusiasmerande. Taktiskt hinner han möjligtvis att fördärva en del, men aldrig att han hinner skapa en ny typ av vinnande lagspel till mitten av februari. En ny tränare gör bäst i att ligga lågt, vänta med förändringar och hålla tummarna för att Baxters lagbygge håller några månader till.

PSV Eindhoven är garanterat ett bättre fotbollslag än Helsingborg i nio matcher av tio. Men det är Heerenveen och definitivt Galatasaray också och bägge har slagits ut av Helsingborg i vinter.

PSV är som alltid ett gediget byggt topplag i holländska ligan men inget lag med superstjärnor av internationellt snitt. Store tunge (191 cm, 90 kg) målskytten Danny Koevermans är ett hot för alla motståndare och danske Kenneth Perez gör ofta spektakulära mål. Svårt för HIF, men inte omöjligt.

I Champions League fick vi en del riktiga godbitar att se fram emot även om lottningen mest bjöd på vad som kan tyckas resultera i ”givna” segrare.

Zlatan – tungan på vågen

Zlatan Ibrahimovic Inter mot Liverpool är en svårtippad höjdare där just Zlatans individuella kvaliteter behövs för ett italienskt avgörande.

Kim Källströms Lyon åker däremot ut mot ett Manchester United vars bakrus efter skandaljulfesten säkert har släppt till februari. Engelska storlag har bra rutin på att skaka av sig obehagligheter.

Arsenal–Milan avgörs av dagsformen. Schalke 04 fick Porto som var ett av två lag man hade chans mot och tar den. Mitt tips om vilka lag som går till kvartsfinalerna får bli så här:

Inter, Manchester U, Arsenal, Schalke 04, Real Madrid, Chelsea, Barcelona och Sevilla.