Så tragiskt & onödigt

Foto: MASSKRASCH Dan Wheldon (närmast) var inblandad i en jättekrasch under gårdagens Indylopp i Las Vegas. Wheldon dog i den våldsamma kraschen, ytterligare minst tre förare skadades.
SPORTBLADET

1) Dan Wheldon

Ännu en fantastisk förare som tvingas sätta livet till i en racingolycka. Han förlorade sitt liv i finalen av IndyCar i Las Vegas. Wheldon startade längst bak, satsade på att vinna bonusen på fem miljoner dollar – den hade varit hans om han hade vunnit. Nu slutade hans racingliv i staketet. Så tragiskt och så onödigt. Detta är ännu ett bevis på hur viktigt det är att arbeta med säkerhetsfrågor. Varje förlorat liv är ett för mycket.

2) Sebastien Loeb

Har ett minimalt försprång inför den näst sista deltävlingen i WRC. Han utmanas av Mikko Hirvonen i årets mest spännande mästerskap. I helgen är det dags för rally-VM i Spanien.

3) Casey Stoner

Vann Australiens motoGP-tävling för sjätte året i rad och tog hem VM-titeln på hemmaplan. Går det att fira sin 26-årsdag på ett bättre sätt?

4) Mattias Ekström

Är höstens man i DTM och satsar nu på att ta andraplatsen i mästerskapet. Har tre segrar och en andraplats på de senaste fyra racen och nu är det final på klassiska Hockenheim.

5) Sebastian Vettel

F1-mästaren fortsätter jakten på segrar och rekord. I morgon väntas över 100 000 människor till hans hemstad Heppenheim som normalt inte har mer än 25 000 invånare. Det blir ett jätteparty där Vettel kör F1 mellan korsvirkeshusen. Nästa vecka fortsätter sedan F1 med premiären i Indien.

6) PG Andersson

Är en av favoriterna i NGK Masters, den prestigefyllda folkracetävlingen som avgörs i morgon. Han utmanas bland annat av rallycrossförarna Sverre Isachsen och Andreas Eriksson, samt den förre skidhjälten Torgny Mogren

7) Nico Hülkenberg

Den före detta Williamsföraren har varit testförare hos Force India i ett år. Nästa år får han chansen att köra för stallet, skriver Motorsporttotal. Han ersätter Adrian Sutil och får ett kontrakt över 2012 med option på 2013. Stallet har ännu inte bekräftat förarparet för 2012.

8) Ralf Schumacher

Efter tio år i F1 och fyra i DTM så förlänger Schumi II sitt kontrakt med Mercedes. Han kör DTM även nästa år.

9) Maria de Villota

Spanjorskan har testat F1 för Renault i år och målet är F1 2012. Hon säger själv att möjligheterna finns, troligen handlar det om spanska HRT som gillar förare som tar med sig sponsorer och kan dra in pengar på reklam.

10) Felix Rosenqvist

Han och Jimmi Eriksson avslutar nu säsongen i F3 Euroseries på Hockenheimring i helgen. Ingen av svenskarna har vunnit något race i serien i år, men målet är att göra det nu.

Motorstopp

Jorge Lorenzo

Yamahas motogp-förare kraschade i kvalet till förra helgens tävling. Han skadade fingret så illa att han missade loppet och han har tvingats till operation. Nu missar han även helgens tävling och det är osäkert om spanjoren kan köra säsongsfinalen i Valencia. Han ersätts av testföraren Katsuyuki Nakasuga.

ARTIKELN HANDLAR OM