Kartläsaren fick avsluta rallyt

SPORTBLADET

Solberg fast för fortkörning – torskade körkortet

Foto: Puss Kartläsaren Chris Pattersson får en puss av Petter Solberg. Kartläsaren fick köra sista sträckan då Solberg – blivit av med körkortet 48 timmar tidigare.

KARLSTAD. Norska rallystjärnan Petter Solberg åkte fast för fortkörning.

Då rök körkortet – och istället för kartläsaren Chris Patterson slutföra Svenska rallyt.

– Det var den längsta sträckan i mitt liv, säger Solberg till Sportbladet.

Det var klockan 13.55 under fredagens transportsträcka från serviceplatsen i Hagfors som incidenten inträffade. Petter Solberg var tung på foten, körde 112 kilometer i timmen på en 80-väg och togs av polisen i en fartkontroll.

Körkortet rök direkt men indragningen verkställdes inte förrän 48 timmar senare.

”Chris gjorde det bra”

När klockan passerade 13.55 på söndagen tvingades teamet till en rockad. Kartläsaren Chris Patterson satte sig – för första gången någonsin – bakom ratten i en rallybil medan Solberg fick assistera med noter i passagerarsätet.

På den 22:a och sista specialsträckan, som bara var fyra kilometer lång, tappade teamet nästan en minut. Till slut kom de i mål på en femteplats.

– Det var den längsta sträckan i mitt liv, säger Solberg skämtsamt och fortsätter:

– Men Chris gjorde det bra. Han hade ju aldrig kört en rallybil så det var helt otroligt att det ändå gick rätt bra. Han gjorde ett bra jobb. Men jag var nog inte så bra som kartläsare, säger Solberg och ger Patterson en vänskaplig puss framför Sportbladets kamera.

Hur förklarar du fredagens händelse?

– Det är ju helt otroligt att sånt här ska hända i Svenska rallyt. Men jag var tankspridd i bilen, därför körde jag för fort. Hastigheterna ska hållas och det gäller även mig. Jag har kört bil länge men det här är första gången körkortet blivit indraget, säger Solberg.

Aldrig kört rally

Chris Patterson fick ratta bilen – och han gjorde det med ett leende på läpparna.

– Jag har aldrig kört en rallybil. Men när man väl ska köra så kan man lika gärna passa på att göra det i livesändning. Jag skrattade faktiskt mig igenom hela sträckan, så kul var det. Men i fortsättningen håller jag mig till att vara co-driver, säger Patterson.

Solbergs indragna körkort, som även innebar böter på 9000 kronor, gäller bara i Sverige. VM-rallyt i Mexico i början av mars är alltså inte i farozonen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally