”Posa” vann guld för sin döde klubbkamrat

SPORTBLADET

”Jag kunde inte känna den riktige glädjen”

Foto: Per-Olof ”Posa” Serenius var klubbkamrat och god vän med Peter Koij.

VÄSTERÅS. Per-Olof ”Posa” Serenius, 63, SMK Gävle, körde för sin döde klubbkamrat och tog sitt 21:a SM-guld i isracing.

- Visst är jag tacksam över att ha vunnit SM igen men jag kunde inte känna den riktiga glädjen på prispallen, säger Posa.

Tankarna fanns hos vännen och klubbkamraten Peter Koij, 48, som omkom tragiskt vid de internationelle tävlingarna i Västerås i onsdag. Samma bana som SM-finalen kördes på i går.

När Sportbladet träffade Posa i torsdags – dagen efter dödskraschen – var han tagen.

Han sa då att han skulle köra de avslutande tävlingarna i år – däribland SM-finalen. Förhoppningen fanns om att ta det ostraffbara 21:a SM-guldet.

Så blev det också efter stor dramatik.

I finalheatet körde SM-favoriten Stefan Svensson in i sidan på konkurrenten P-A Lindström. P-A var närmast vansinnig efter pååkningen och gav sig handgripligen på Stefan som också blev utesluten från omstarten.

Tog sitt 21:a SM-guld

När finalheatet kördes om var Posa omutlig. När de fyra varven var körda hade Posa bärgat sitt 21:a SM-guld. En helt oslagbar bedrift.

- Tankarna har funnits hos Peter Koij sen olyckan. Kanske var det meningen att jag skulle vinna för att SM-guldet skull gå till Peters och min klubb, SMK Gävle, säger en dämpad svensk mästare.

Detta var sista tävlingen för i år.

Var det sista säsongen för dig?

- Jag ska smälta allt först. Sen ska jag göra i ordning cyklarna. Finns suget kvar kör jag ett år till, säger dubble världsmästaren Posa.