”Blodbadet” i OS-bassängen

Foto: AP
Ervin Zádor

avGabriella Karlsson, Jim Jaber

SPORTBLADET

Huvudperson(er): Ungerns och Sovjetunionens OS-lag i vattenpolo.

Sport: Vattenpolo.

Var och när: 6 december 1956 i Melbourne, Australien.

Vad hände: Den 23 oktober 1956 arrangerade frihetslystna studenter i Budapest en demonstration mot den Sovjetstyrda regeringen i Ungern. Protesterna eskalerade snart till ett uppror och efter att sovjetiska trupper lämnat landet hoppades och trodde en stor del av befolkningen att Ungern frigjort sig från Sovjets maktgrepp.

Kallas ”Blodet i vattnet-matchen”

Men 1 november återvände Sovjets armé och mellan 4-10 november slogs revolten ned, med hjälp av Ungerns Sovjetvänliga säkerhetspolis. Samtidigt som revolten pågick befann sig det ungerska landslaget i vattenpolo på träningsläger i bergen utanför Budapest. På grund av oroligheterna flyttades laget till dåvarande Tjeckoslovakien, men snart skulle även OS-hoppen drabba samman med ”fienderna” från Sovjet – men nu på en helt annan arena. Endast en månad efter revoltens slutskede möttes nämligen Ungern och Sovjet i OS i Melbourne – i en semifinal som av pressen kom att kallas ”Blodet i vattnet-matchen”.

Blev en klassisk bild

– Vi kände att vi spelade för hela vårt land, inte bara för vår egen skull, sade Ungerns superlöfte Ervin Zádor, som kom att bli en symbol för matchen.

  Med revolten som tändvätska blev Sovjet en munsbit för Ungern. Och vid ställningen 4-0 i slutskedet spårade matchen ur. Tidigare nämnde Zádor psykade en motståndare och fick en knytnäve i ansiktet. När han klev ur bassängen förevigades Zádor av fotograferna med blodet forsandes över höger kind. En bild som blivit en klassisk ikon i idrottshistorien. Den pro-ungerska publiken reagerade med vrede och de sovjetiska spelarna tvingades fly arenan med hjälp av polis.

  Ungern vann sedan finalen över Jugoslavien med 2-1.