Svensk talang får toppchans

SPORTBLADET

Ska utbildas till F1-förare

Timmy Hansen ska utbildas till F1-förare - av FIA.

- De 12 förare de har valt ut är F1-material, säger han.

Timmy Hansen.

I tre dagar har Timmy Hansen, son till rallycrosslegendaren Kenneth, testats av FIAS nya unika FIA Institute Young Driver Excellence Academy. 18 förare fick chansen att visa vad det går för när det gäller fysiken, körningen och psyket. Lägret avslutades sedan med en tävling och 12 av dem fick sedan en utbildningsplats.

En av dem är Timmy Hansen.

- Det gick bra, men de andra förarna som var i min grupp gjorde också riktigt bra resultat och vi fick aldrig reda på något resultat efter en slutförd uppgift utan gick hela tiden vidare till nästa. Det gjorde att jag var lite orolig, men sedan visade det sig att alla förare utom en i min grupp gick vidare till utbildningen, säger Timmy Hansen.

- Det är otroligt roligt och känns väldigt stort.

”Ska öppna vägen till F1”

Detta handlar om en högkvalitativ utbildning där den förre F1-föraren Alexander Wurz ska lära talangerna allt om körteknik och säkerhet och Robert Ried, kartläsare till den före detta rallyvärldsmästaren Rickard Burns ansvarar för utbildningen av fysik, kost, media, ekonomi och hur killarna ska planera för sin karriär.

Under året blir det sex träningsläger och Timmy Hansen ska kombinera det med sitt föraruppdrag i Formel Renault Eurocup.

- Jag vet inte så mycket mer om hur schemat ser ut än och om vad som händer. Det har varit väldigt hemlighetsfullt, säger Timmy Hansen.

- Men jag vet att det är bra. Den här utbildningen är så bra att den ska öppna vägen till F1. Det är FIAs sätt att hjälpa talanger och få oss att gå hela vägen. Det är väl därför som uttagningen har varit så lång och svår. De vill se vilka 12 som är F1-material.

Två av förarna har redan testat för F1, amerikanen Alexander Rossi och österrikaren Philipp Eng.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1