– Det har varit ett sånt jävla helvete

SPORTBLADET

Emma Igelström talar ut

När hon var på toppen var hon världsrekordhållare och VM- och EM-guldmedaljör i simning. När hon nådde botten var hon fast i ett alkoholmissbruk, förskingrade pengar från sin arbetsgivare och funderade på att ta sitt liv.

Nu är Emma Igelström, 31, på väg tillbaka – nykter sedan sex månader och med huvudet på nytt ovanför ytan.

– Nu har jag berättat om det för min familj och jag behöver lägga det här bakom mig och gå vidare. Och jag vill berätta om det med mina egna ord när det nu kommer ut, säger hon till GP.

2002 handlade livet om framgång.

Emma Igelström vann två individuella guld på kortbane-VM i Moskva samt ett i lagkapp och krönte succén med att sätta världsrekord i samtliga tre finaler. Sedan följde hon upp det med två guldmedaljer, ett silver och ett brons på långbane-EM i Berlin samma år.

Tvingades ta time out

Men nio år senare kan hon se tillbaka på ett knappt decennium även fyllt av svåra motgångar.

2004 tvingades Igelström ta en time out från simningen sedan hon drabbats av ätstörningar och lades in på Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby för att behandla sjukdomen. Hon gjorde sedan ett försök att ta upp simkarriären, men lusten var borta och hon slutade sommaren 2005, endast 25 år gammal.

Nu talar hon ut i GP och berättar att hon lidit av svåra alkoholproblem de senaste två åren och om en tillvaro som handlar om att behålla kontrollen över alkoholen.

Varit nykter i ett halvår

– Nu har jag varit nykter i sex månader och har nyligen tillbringat 4,5 månad på ett behandlingshem i Malmö. I höstas, när jag mådde som sämst, hade jag tankar på att ta mitt liv. Det har varit ett sådant jävla helvete, men med hjälp av personalen och mina medpatienter på behandlingshemmet har jag fått ett djupare svar på varför jag har mått som jag har gjort under i stort sett hela mitt liv, säger Emma Igelström och fortsätter:

– Jag har en beroendepersonlighet och det tar sig uttryck i träning, bantning, jobb eller vad som helst. Det är ingenting jag skäms över längre, jag är snarare stolt över att jag vågat ta tag i mina problem och får den hjälp jag behöver. Får du veta att du exempelvis drabbats av cancer eller diabetes är det inte förknippat med skam, det ska inte heller den här sjukdomen vara. Jag berättar och hoppas att det kan hjälpa andra.

Ser framåt igen

Hon bekräftar också att det är hon som är den idrottsprofil som förskingrade 41 000 kronor från sin dåvarande arbetsgivare, ett försäkringsbolag.

Emma Igelström flyttade fyra klienters investerade pengar till hennes egna konto under en period i november förra året. Förskingringen uppdagades i mars.

– Det här hände när jag var som sjukast i höstas och jag kan ärligt säga att jag inte vet varför jag gjorde det och det är någonting jag verkligen ångrar och skäms över. Men jag är glad att jag var på behandlingshem när polisen ringde. Jag behövde verkligen all hjälp jag kunde få med att konfrontera mina handlingar, säger Emma Igelström till GP.

Hon erkände förskingringen direkt vilket innebar att det inte blev något åtal. Igelström fick ett strafföreläggande där böter fastställdes till 3 000 kronor och skulden till försäkringsbolaget är nu reglerad.

Nu vågar hon se framåt igen.

– Jag är evigt tacksam för den hjälp jag har fått på behandlingshemmet. Om jag inte kommit in där hade jag nog inte levt i dag. Varje dag är fortfarande en kamp och jag lovar mig själv att fortsätta kämpa. Jag ljuger inte för mig själv längre, jag har inte den marginalen. Men jag dömer inte mig själv så hårt längre och försöker inte leva upp till andras förväntningar. Jag försöker lära mig att vara nöjd och få stabilitet över tid, något jag aldrig har haft.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning