Svaret: Elm ska in! Frågan: Vem ska han peta?

SPORTBLADET

Laul: Han är Sveriges formstarkaste spelare och öser in mål

1 av 5 | Foto: Anders Svensson har startat 5 av 10 kvalmatcher.

Slutsatsen må kännas självklar – Rasmus Elm bör spela från start i ett svenskt fotbollslandslag.

Frågan är värre att besvara – vem ska han peta?

Historien om förbundskapten Erik Hamréns EM-kval 2010/11 skrivs utifrån hur det slutar:

Om Sverige går till EM i Polen/Ukraina kommer han att hyllas för sitt mod att förändra, att direkt peta den som gjorde en svag insats.

Missar Sverige sommarens fotbollsfest låter det tvärtom: då har Hamrén ändrat för mycket, han lyckades aldrig skapa en stabil grund, en stomme.

Två ödesmatcher återstår till bokslut, fyra vid ett eventuellt play off, men att Hamrén kastar om en hel del i sina startelvor går att slå fast redan nu.

Martin Olsson blir tredje förstaval på vänsterbacksplatsen, framför honom har också tre spelare använts även om Christian ”Chippen” Wilhelmsson känns som förstavalet i  agsläget. Till höger brukar Sebastian Larsson och Johan Elmander turas om, i den släpande forwardsrollen har Elmander fajtats med Ola Toivonen och på mitten har Kim Källström, Anders Svensson, Pontus Wernbloom och Rasmus Elm gjort upp om de två platserna.

Det svänger om Sverige

Lägg därtill sådant Hamrén inte kunnat styra över, skador och avstängningar på till exempel Zlatan Ibrahimovic och Olof Mellberg, och ni förstår att det svänger om Sverige – åtminstone på startelvspapperet.

De flesta förändringar har kommit när spelare inte levererat, mer sällsynt att någon knackat på bakifrån och klivit fram som ett alternativ genom inhopp/bra prestationer i klubblaget.

Nu står Erik Hamrén inför just en sådan situation.

Avgörande mot Ungern

Rasmus Elm är troligen Sveriges formstarkaste spelare. Han öser in mål på fasta situationer i klubblaget AZ Alkmaar. Inhoppet mot Ungern för en månad sedan vände matchen (under en period) och Elm fick chansen mot San Marino som en liten belöning (men det var ärligt talat en match Sverige skulle vunnit med landslagschefen Lasse Richt på planen).

Det är lätt att tycka att Elm måste in på det centrala mittfältet, hans naturliga position, men ska Hamrén då bänka ett av fundamenten i Blågult senaste tio åren, vice lagkapten Anders Svensson, 35? Eller plocka bort Kim Källström, 29, som vecka efter vecka är ordinarie i internationella topplaget Lyon?

Frågan är om inte Rasmus Elm gör bäst nytta på en kant där Hamrén ännu inte hittat helt givna alternativ. Minns att 23-åringen spelade större delen av VM-kvalet 2008/09 som högermittfältare och därigenom kan Sverige dra nytta av hans frisparksfötter, inkasthänder och möjligen skicka fram honom till straffpunkten – om kapten Zlatan går med på det.

För att besvara min egen fråga i ingressen: Rasmus Elm in, Sebastian Larsson ut, Johan Elmander centralt framför Anders & Kim.