Laul: Kameleonten Norling har bytt sin färg till himmelsblått

SPORTBLADET

Råsunda klär sig för fest när Sveriges mest namnkunniga supporterförening firar 30 år.

Det är klart att Malmö FF:s tränare Rikard Norling är där.

Mannen, myten, kameleonten.

Jag kan bara påminna mig om en enda lika kittlande återkomst i allsvenskans moderna historia. Det var när Sören Cratz återvände till Söderstadion som tränare för Helsingborg ett knappt år efter Hammarbys historiska första och hittills enda SM-guld. Det slutade med scener som platsat i en Trollywood-rulle: Bajen vann med 3–1 och efteråt rusade Cratz fram och tillbaka längs ena långsidan till klackens vilda jubel. Några dagar senare var han sparkad.

– Spelarna fick sitta ensamma i omklädningsrummet i 10-15 minuter efter en mycket tung förlust, medan deras tränare hyllades av motståndarna. Han är anställd av oss och ska jobba för oss, motiverade HIF:s ordförande Claes Johansson.

Rikard Norling är förstås smartare än så här. Kanske en lätt vinkning mot norra stå efter slutsignal.

Under sin tid som huvudtränare i AIK – 2005-2008 – tog han laget från superettan till allsvenskt silver och lade grunden för efterträdaren Mikael Stahres SM-guld 2009. Avskedet blev en infekterad historia där Norling lyftes bort efter en maktkamp där dåvarande ordföranden Per Bystedt var drivande på andra sidan. Norling växte sig för stark i AIK och han gjorde det genom att omfamna den oftast splittrade klubbens samtliga supporterorganisationer, även de mörka krafter som Bystedt & kompani inte ville ta i med tång.

Nästan allas stöd när han fick sparken

”Han är en av oss”, hette det från de engagerade fansens håll. Och heter fortfarande då många anser att Norling även lade grunden till det mer enade AIK vi ser i dag.

Man kan förstås tycka rätt illa om hans tveksamma flörtar till höger och vänster men Rikard Norling är inte bara mytomspunnen i supporterled, han identifierade också vilka journalister och medier han skulle hålla sig väl med. När han fick sparken efter säsongen 2008 – AIK slutade femma – hade han närapå stöd från alla – förutom AIK:s styrelse och delar av spelartruppen som tröttnat på hans ständiga experiment med olika startelvor och spelsystem.

Att han i grund och botten är AIK-supporter var dock en bild en värjde sig emot redan på den tiden.

Du är ju supporter mer än någon annan tränare i allsvenskan? hävdade vi när vi hade Norling på besök i ett av Aftonbladets webb tv-program hösten 2008.

– Det vet jag inte om jag är. Jag tror att det är ni som har skapat det. Jag har varit i klubben länge och kan den väldigt väl. Jag känner väldigt många människor som är så passionerade man kan bli för en sak. Det är snarare så att jag har en väldigt stor respekt för dem och lever med dem väldigt nära, sa han i ett plötsligt infall av tydlighet.

Visar sig på pojklagsträningar

Om Rikard Norling är något är han svensk fotbolls motsvarighet till kameleonten. Ni vet detta fascinerande kräldjur som genom olika optiska hudcellsskikt kan anpassa sin färg efter omgivningen. Det finns 288 beskrivna kameleontarter och de flesta lever på Madagaskar.

Den 289:e bor nuförtiden i Malmö och har precis intagit en himmelsblå kulör. Han visar upp sig på MFF:s pojklagsträningar samtidigt som han på karraktäristiskt vis flyttar press och fokus från spelarna till sig själv genom att stänga träningar för fans och medier. Trots att denna kameleont när som helst kan växla tillbaka till svartgult förändras inte faktum: när Rikard Norling i dag återvänder till ett Råsunda som firar Black Armys 30-årsdag är hans enda målsättning att stjäla tre poäng från de som en gång stod honom närmast.

Han vet att de kommer hylla honom ändå.

avRobert Laul