Simning

Tog över tio år gammalt rekord

Erik Persson.
Erik Persson.

SPORTBLADET

Klara kvalgränsen i SM och du får en plats i sim-EM.

Den nya regeln tackade talangen Erik Persson för – och tog över ett tio år gammalt svenskt rekord.

– Vilken wow-känsla, säger simförbundets sportchef Henrik Forsberg.

EM-kvalet, även kallat sim-SM i Göteborg, gav många svenska EM-biljetter på onsdagen. Tio simmare är redan uttagna, men för övriga gäller det att under SM klara de kvalgränser som landslagets förbundskapten Ulrika Sandmark och sportchefen Henrik Forsberg satt upp.

En nytt kvalsystem – som direkt fick positiv effekt. Tolv simmare klarade gränser i grenar som de inte var förhandsnominerade i under den första dagen.

– De här kvaltiderna har sporrat simmarna. De vet att om de gör tiderna här på SM så blir de uttagna, säger Henrik Forsberg till TT.

Erik Persson, född 1994, dundrade till och med till med ett svenskt rekord. 2.07,07 på 200 meter bröstsim rederade ut det tio år gamla rekord (2.07,66) som Martin Gustavsson hade.

– Jag var överraskad att han simmade så fort. Det är den åttonde bästa tiden i 25-metersbassängen i Europa i år, säger Forsberg som redan ser Persson som ett hopp i OS 2016.

I 100 meter bröst för damer klarade så många kvalgränsen (sex stycken) att det alla inte är garanterade en EM-plats i grenen. Varje nation får ha fyra simmare per gren.

TT

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Simning

ÄMNEN I ARTIKELN

Simning