Har slösat miljonerna – på lyxliv och droger

Svenska ”Pokerligan” dömd – två personer får fängelsestraff

Genom att hacka olika databaser har "Pokerligan" kommit över mängder av svenska privatpersoners inloggningsuppgifter till flera av de största spelbolagen.

Spelkontona har använts för att begå bedrägerier på minst två miljoner kronor – pengar som använts till bland annat lyxliv och droger.

Utredningsarbetet, som pågått i dryga två år och kostat skattebetalarna mångmiljonbelopp, har nu lett till åtta fällande domar – däribland fängelsestraff för två 25-åriga män.

Polisen ingrep redan 2011 men den minst sagt omfattande förundersökningen och svårigheten att samla de tio åtalade personerna och deras försvarare i Värmlands tingsrätt innebär att rättegången inte kunde inledas förrän i början av februari i år.

– Förundersökningen inleddes 2011 och åtal väcktes i början av 2013. Men det tog ett år från det att åtal väcktes till det att huvudförhandlingen kunde inledas, säger kammaråklagare Rebecca Åslund.

Flera grova bedrägeribrott

De åtta nu dömda personerna bedöms ha gjort sig skyldiga till grova bedrägeribrott och dataintrång, exakt hur de gått tillväga är däremot ganska invecklat att förklara.

Men kortfattat är det såhär de gått tillväga:

Mellan 2007 och 2011 har ligan på olaglig väg fått tillgång till en mängd privatpersoners spelkonton på internet hos flera av de största spelbolagen.

Detta har de främst gjort genom att hacka sig in i en mängd databaser, såsom kundregister och medlemsregister hos olika företag och nätforum, för att komma över användarnas personlig information. Det handlar om exempelvis mejladresser, användarnamn, lösenord, födelsedata, personnummer, bostadsadress och telefonnummer.

När de fått tillgång till spelkontona har ligan antingen medvetet förlorat pengarna på kontot till sig själva vid pokerborden (så kallad chipdump), eller gjort uttag till sina egna bankkonton.

I en del fall har de kapade spelkontona tillförts pengar. Dels genom att använda sig av de betalkort som kontohavaren själv registrerat, men också genom stulna kortuppgifter (så kallad carding).

En stor del av pengarna har försvunnit på "lyxliv, hotellnätter, krogbesök och droger" enligt utsago från flera av de åtalade.

Påföljderna för de inblandade blev av blandad karaktär. Den 25-årige huvudmannen från Karlstad får två och ett halvt års fängelse för sammanlagt 51 fall av grova bedrägerier och dataintrång. Samme man är, enligt NWT.se åtalad i en annan bedrägerihärva i Värmland där han och fem andra unga män misstänks ha lurat till sig varor för hundratusentals kronor.

En annan 25-åring, bosatt i Stockholm, döms samtidigt till ett år och tre månader för 19 fall av grovt bedrägeri och dataintrång.

Av de övriga döms en person till till villkorlig dom och samhällstjänst, medan fem personer döms till villkorlig dom och böter.

"Kommer att krävas en större insats"

Två av de åtalade personerna frikänns helt eftersom åklagaren inte kunnat bevisa att de visste att de deltog i olagligt pokerspel.

Samtidigt har de inblandade dömts till att betala skadestånd på miljonbelopp till både privatpersoner, banker och spelbolag.

– Vi är nöjda med att tingsrätten sett allvarligt på brottsligheten och bedömt den som grov. Sen har de straff som dömts ut i vissa fall varit lägre än vad vi hoppats på. Vi är också glada att se att de allra flesta av målsägandena blivit tillerkända det skadestånd de yrkat på, säger Rebecca Åslund.

Åklagaren kan i dagsläget inte svara på huruvida domen kommer att överklagas eller ej, främst för att domen är både lång och invecklad.

– Det finns en del att titta på och det kommer att ta tid. Vi kan konstatera att det kommer att krävas en större insats från vår sida innan jag kan svara på den frågan, säger hon.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN