Siffrorna som visar Björgens dominans

avMartin Tolén

1 av 4 | Foto: Pontus Orre

Marit Björgen avslutade sin olympiska karriär med ett guld på tremilen.

Det betyder att hon har flest vinterolympiska guld genom tiderna.

Och enligt VG är bara Norge (utan Björgen) och Sverige bättre i medaljligan mellan 2002 och 2018.

Marit Björgen, 37, avslutade OS i Pyeongchang med ett guld på tremilen.

Därmed avrundade 37-åringen sitt sista OS med en åttonde guldmedalj och har nu tillsammans med landsmännen Ole-Einar Björndalen och Björn Dählie tagit flest guld av alla vinterolympier genom tiderna.

– Det kunde inte bli en bättre avslutning på OS. Jag älskade föret som var och hade fantastiskt bra skidor. Motivationen var att gå väldigt fort och ju fortare jag åkte ju fortare fick jag se Marius (sonen). Det var speciellt att åka in det sista 100 meterna, sa den norska skidstjärnan efteråt.

Bara Norge och Sverige bättre

Och förutom de åtta gulden har Björgen tagit ytterligare fyra silver och tre brons under sin olympiska karriär sedan debuten i Salt Lake City 2002.

Det skulle göra norskan till den tredje bästa längdskidnationen – om Björgen hade tävlat under egen flagg – enligt siffror som norska VG presenterat.

Med de siffrorna är hon före länder som Ryssland och Polen och det är bara Norge (utan Björgen) och Sverige som är bättre.

– Tänk på det. Före en stormakt (fler än Polens alla medaljer någonsin) med nästan 40 miljoner invånare. Det är fantastiskt och gör hennes prestation än mer imponerande, säger förre NRK-kommentatorn Arne Scheie till tidningen.

Räknat på vinter-OS 94 år långa historia ligger Björgen på 24:e plats i medaljligan – av totalt 206 nationer som är medlemmar i IOK.

ARTIKELN HANDLAR OM