Ulf Dahlén sparkas – Bendelin tar över i HV

SPORTBLADET

”Måste få in energi”

Foto: Ulf Dahlén sparkas från HV 71. Foto TT.

HV 71:s kris i SHL får konsekvenser.

Nu sparkas tränaren Ulf Dahlén, 46.

In kommer Torgny Bendelin, 57, med omedelbar verkan.

– Ett jättesvårt beslut där vi har vridit och vänt på varje sten, säger HV 71:s general manager Ola Thorwalls.

Foto: Torgny Bendelin. Foto: Mikael Fritzon/TT.

Förlusten mot Luleå under gårdagen var droppen för jönköpingsklubben. På söndagen meddelade man att Ulf Dahlén sparkas.

– Vi har kommit till en punkt där styrelsen och vi i ledningen tycker att en förändring måste göras för att nå de resultat vi har satt upp, säger general managern Ola Thorwalls till klubbens hemsida.

Torgny Bendelin, som tre senaste åren varit ansvarig för ledarutveckling inom HV, tar över huvudsysslan med omedelbar verkan.

”Måste få ny energi”

Förutom att Ulf Dahlén sparkas kommer J20-tränaren Anders Olsson att flyttas upp till a-laget tillsammans med Bendelin, medan assisterande tränaren Roger Forsberg går åt andra hållet. Andretränaren Thomas Ljungbergh behåller sin position.

– Ett jättesvårt beslut där vi har vridit och vänt på varje sten. Nu har vi kommit till ett läge i serien där vi måste få in ny energi i truppen och det är vi övertygande om att Torgny och Anders kan tillföra, säger Ola Thorwalls.

Intern kritik

Redan i oktober avslöjade Sportbladet att det fanns intern kritik mot Dahlén. Enligt källor fanns det missnöje bland flera spelare över att det saknades en tydlighet i spelet, att det saknades harmoni i gruppen och att ledarstaben inte var tillräckligt kompetent.
Ulf Dahlén dementerade då uppgiften för Sportbladet och sa att det var en god stämning inom gruppen.

HV, just nu tia i tabellen, bara tre poäng före jumbon Örebro och åkte på en rekordtung säsongsstart i höstas. Sex förluster på de inledande nio matcherna var klubbens sämsta säsongsstart på hela 2000-talet.

”Blir förändringar”

Torgny Bendelin kommer ha hand om U17-landslaget i World U17 Hockey Challenge i Kanada mellan 29 december och 4 januari innan han tar över helt och hållet.

Anders Olsson kommer ha huvudansvaret fram tills dess.

– Anders och jag har känt varandra i många år, jag vet att Anders kommer att bli en jätteduktig elittränare, säger Torgny Bendelin till Jnytt och fortsätter:

– Alla börjar på scratch. Vi har ganska klart för oss vad vi vill göra. Det är klart att det blir förändringar.