Innebandydamer bedöms – i skönhet

SPORTBLADET

Svenska forwarden om arrangörernas VM-kupp: ”Jättelöjligt”

Foto: ”Jättelöjligt, jag vet inte hur man tänker”, säger svenska innebandylandslagets Emelie Lindström.

Arrangören för innebandy-VM i Tjeckien har valt ett annorlunda sätt att skapa intresse för turneringen. Genom en skönhetstävling ska den vackraste kvinnliga spelaren i värdlandet utses.

– Jättelöjligt, jag vet inte hur man tänker. Det handlar inte alls om innebandy, säger Emelie Lindström, forward i svenska innebandylandslaget.

Från början var det 50 spelare som deltog, men tävlingen har nu begränsats till tio finalister. På det tjeckiska innebandyförbundets officiella Facebooksida går det bland annat att följa spelarna när de sminkas inför olika fotograferingar.

– Jag visste inte om det här, men det är inget som vi står bakom. Det känns väldigt märkligt och jag har svårt att se en sportslig koppling med det här, säger Tomas Eriksson, ordförande för Internationella innebandyförbundet, IFF.

"Fokus från idrotten"

Han ser inte hur det skulle vara relevant för sporten hur spelarna ser ut.

– Men jag vill inte heller fördöma skönhetstävlingen innan jag har kollat upp den, men det tar verkligen tar fokus från idrotten, säger Eriksson.

TT: Kan IFF stoppa tävlingen?

– Ur ett tjeckiskt perspektiv så får de göra vad de vill, men jag kommer att titta på det här och se vad vi kan göra.

IFF har inga egna direktiv för sådana här händelser.

– Nej, inte mer än de generella regler som är lika för alla idrotter som säger att man inte får diskriminera vare sig efter kön, sexuell läggning eller religion, säger Eriksson.

Tror på guld

Emelie Lindström säger att hon inte skulle ställa upp på något liknande, men tror att det handlar om ett enskilt fall inom innebandyvärlden.

– Jag skulle inte uppskatta om vi hade en sådan omröstning i Sverige, men om tjeckerna tycker att det är roligt så kan de rösta. Bara jag slipper vara med, säger Lindström.

Hon fokuserar hellre på det svenska lagets premiärmatch på lördag mot Finland.

– Jag är förväntansfull och vill att VM ska dra igång. Det känns kul att börja med en sådan tajt match.

”Har stora möjligheter”

Efter en veckas träningsläger på Kanarieöarna med fokus på sammanhållning och powerplay tycker hon att det svenska laget är redo och i bra form.

– Vi kommer att vinna guld, det är det vi är där för och jag tror att vi har stora möjligheter att ta det, säger Lindström.

Spelarna som är med i omröstningen är:

Zdislava Pilarova, Sabina Schweinerova, Barbora Noskova, Tereza Slavikova, Anna Machackova, Kristyna Zizkova, Nikola Sramkova, Ester Brunclikova, Nikola Dedkova, Tereza Houskova.

Carin Fock/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy