Varnas av IOK för hedrandet

avPatrik Brenning

”Tävlingsarenan är ingen plats för sorg”

1 av 8 | Foto: TT OCH PONTUS ORRE

De norska skiddamerna hedrade lagkamraten Astrid Uhrenholdt Jacobsens bortgångne bror under lördagens OS-lopp.

Nu varnas nationen av Internationella olympiska kommittén för sorgebanden.

– Med 2800 utövare är det dessvärre många som har förlorat nära och kära, säger IOK:s kommunikationsansvarige Emmanuelle Morea till VG.

Det var många som blev rörda över scenerna under damernas skiathlon. Det norska laget hade drabbats av stor sorg sedan lagkamraten Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror gått bort på fredagen.

”Ska handla om glädje”

Hela laget körde i sorgeband och samlades i guldmedaljören Marit Björgens famn efter loppet. Sedan grät både Björgen och bronsvinnaren Heidi Weng öppet på prispallen.

”Mina fantastiska tjejer. Ni är min styrka, i vått och torrt. Tack för sorgebanden. Jag är evigt tacksamt, oavsett om det blir medalj eller inte”, skrev Jacobsen på Twitter under loppet.

Men alla uppskattade inte de rörande hyllningarna. IOK varnar nu Norge för damlagets beslut att köra loppet med svarta sorgeband.

– Vi har den djupaste sympati för familjen, vännerna och lagkamraterna som har förlorat någon som stått dem nära och vi uppskattar deras önskan att hedra minnet. Men vi menar ändå att tävlingsarenorna, där atmosfären ska handla om ett glädje, inte är rätt plats för att sörja, säger IOK:s kommunikationsansvarige Emmanuelle Morea till VG.

”Visste att vi tog en risk”

– Med 2800 utövare är det dessvärre många som har förlorat nära och kära. Vi förstår deras sorg men att tävlingen ska bli en plats för sorg är inte något vi önskar.

Norske landslagschefen Vidar Løfshus säger till VG att laget var väl medvetet om de stränga reglerna innan loppet.

– Vi visste innan att vi tog en risk men vi ville göra det här och kände att det var rätt.

Tidigare under spelen stoppade IOK också svenska ishockeymålvakten Valentina Lizana Wallners hyllning till Stefan Liv.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS