Charlotte Kalla om tårarna före OS-guldet

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Timmarna före OS-guldet i Sydkorea slog nervositeten till oväntat hårt för Charlotte Kalla.

I Framgångspodden berättar skidstjärnan nu om samtalet och tårarna på väg till skidstadion.

– Inför första OS-loppet var det väldigt skönt att ringa till Thomas min psykolog – det var när jag var på väg i bussen till OS – och få gråta en liten skvätt för jag var nervös, säger hon.

Det närmar sig starten på årets världscup i längdskidor. Finska Ruka står som värd för tävlingarna i helgen. Charlotte Kalla kommer sannolikt att ha en del premiärnerver inför starten i Ruka och första mötet på snö med Therese Johaug efter norskans avstängning.

Men Charlotte Kalla har utvecklat rutiner för hur hon ska hantera sin nervositet.

Det är ett av flera ämnen som behandlas när skidtsjärnan gästar Alexander Pärleros i Framgångspodden, vars avsnitt släpptes under onsdagen.

– Jag försöker att inte hamna i orostankarna för mycket eller i för långa stunder utan istället ta tillbaka tankarna på vad jag kan göra här och nu. Ibland funkar det med att distrahera mig genom att läsa en bok eller kolla en serie. Eller spela ett spel. Vi lade lite pussel i OS-byn, säger Charlotte Kalla och fortsätter:

– Sen tror jag att det inte går att förbjuda tankar, det handlar ganska mycket om acceptans; att de finns där. Men jag ska inte låta dem spinna vidare och tänka så mycket på konsekvenserna och det som kan vara i framtiden, utan vara medveten om att de finns där och att de inte är farliga.

Hon har i tidigare intervjuer berättat om den nervositet som slog till oväntat drastiskt inför premiärloppet, skiathlon som blev gulddistansen för Kalla i OS.

Charlotte Kalla
Foto: BILDBYRÅN
Charlotte Kalla

Var jättenervös när jag åkte till arenan

I en intervju med Dagens Nyheter tidigare i höst sa hon så här:

– Det var en dag när allt stämde. En dag jag hade längtat till. Jag kommer ihåg att jag var jättenervös när jag åkte till arenan. Det var jag inte förberedd på, att det skulle vara så mycket nervositet.

I Framgångspodden berättar hon också om samtalet till psykologen Thomas Nilsson som kom att spela roll. Hon ringde honom i bussen på väg till skidstadion och det var då tårarna kom.

– Inför första OS-loppet var det väldigt skönt att få ringa till Thomas min psykolog – det var när jag var på väg i bussen till OS – och få gråta en liten skvätt för jag var nervös. Och få släppa ut det.

– På något sätt fick jag acceptansen där, att ja, ja jag är nervös och det är helt naturligt men jag har förberett mig så bra jag kan och jag kan inte påverka förberedelserna något mer mig utan då skulle jag bara få genomföra mina uppvärmningsrutiner och snart är jag på tävlingsplatsen och då kommer allt att gå av sig själv.

Då blev det för mycket känslor

Ett knep att slå undan negativa tankar är för Charlotte Kalla att stänga ute störningsmoment, i den mån det går.

– Jag försöker skärma av mig så mycket som möjligt, men det är omöjligt att göra helt. Nog är det ganska mycket ändå som kommer till en. Det går inte bara att stänga in sig i en box. Även fast jag vet vad som är bra och vad jag blir stressad av är det inte lätt att vara disciplinerad och göra som man borde. Jag försöker istället lägga tiden på sådant som jag vet ger mig energi. Om det är att ha kontakt med de hemma istället för att hamna i ett scrollande med någon negativ rubrik, säger hon.

Ett visst mått av nervositet hör dock till.

Men att kunna prestera under spända förhållanden har varit en framgångsfaktor för Charlotte Kalla, som minns ett Kalle Anka-lopp i tidig tonår där det blev för mycket känslor.

– Just det loppet är nog en av de gångerna som jag varit som mest nervös. Det var ingen bra känsla just där och då. Det var inte någon form av balans på den nervositeten, det gynnade inte att gå upp i känslorna så mycket. Jag är glad att jag har lärt mig att kontrollera lite mer idag för då kunde det verkligen käka upp en, säger hon.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:

LÄS VIDARE