Therese Johaug

Therese Johaug gick på knock i comebacken

avAnna Rydén, Erik Karlsson, Malin Wahlberg

RUKA/STOCKHOLM. Efter 989 dagar var Therese Johaug tillbaka i världscupspåren.

Och hon gick på knock direkt. Med tidigt startnummer var norskan överlägsen.

– Det är en dröm som gick i uppfyllelse, säger hon.

Där bakom blev det svensk succé där både Charlotte Kalla och Ebba Andersson tog sig upp på pallen.

Det var den 12 mars 2016 som Therese Johaug gick i mål som överlägsen segrare i Canmores minitour, hennes 17:e (!) seger den säsongen.

Ingen anade då att det skulle dröja två år, åtta månader och fjorton dagar innan hon stod på start i en världscup igen. Men efter otillåten användning av den anabola steroiden clostebol stängdes hon av 18 månader och missade två hela säsonger med VM och OS.

Väl i Ruka var det dock som att ingenting hade hänt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Therese Johaug

Svenskorna jagade

Johaug gick ut innan det seedade fältet, med startnummer 26, och dominerade från första mellantiden. För varje kilometer utökade hon avståndet till de som startat runt omkring henne. Vid 4,4 kilometer var hon 27 sekunder före gårdagens sprintvinnare Julia Belorukova.

Och avståndet ökade hela vägen in i mål där hon var 55 sekunder före ryskan och ytterligare knappa minuten före svenskan Evelina Settlin som då var trea i mål.

”En dröm för mig”

Där bakom tappade åkare efter åkare mot Johaug. De enda som kunde utmana på allvar var svenskorna. Charlotte Kalla gick in som tvåa och Ebba Andersson slutade trea efter en stark avslutning där hon knäckte norskan Ingvild Flugstad Östberg på slutvarvet och till och med körde snabbare än Johaug på slutkilometern. Till slut var Kalla och Andersson 22 respektive 32 sekunder efter Johaug.

– Jag fick gåshud. Det var bra stämning hela vägen. Det värmer mitt hjärta när man har varit inställd på att de kanske skulle vara lite burop och plakat. Men jag har inte upplevt en enda negativ sak, säger Johaug som erkände att hon tittade efter just folks åsikter längs spåret.

– Ja, det blir ju nästan att man undrar om någon inte vill att man ska vara här. Men jag försökte fokusera på loppet.

”I drömen går allt åt helvete”

Loppet har funnits i tankarna under hela avstängningen. Och i synnerhet de senaste dygnet.

– Jag tror inte att jag gjort annat än att drömma om det här skidloppet i natt. I drömmen går allt åt helvete, så det har inte varit konstigt att jag har gruvat mig.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019