Handboll

Siffran som chockar EM-svenskarna

”Är det så?! Det är inte klokt”

Av: 

Johan Flinck

SPORTBLADET

NANTES. Montenegro har ett av världens bästa handbollslandslag.

Trots att de bara har 105 spelare.

– Är det så?! Det är inte klokt, säger förbundskapten Henrik Signell.

Sverige har 24 000.

I morgon ställs Sverige mot Montenegro i den första matchen i EM:s mellanrunda.

Montenegro är lite av ett under inom damhandbollen.

Trots att landet bara har 600 000 invånare, som Göteborg ungefär, har man under 2010-talet utvecklats till en av världens bästa handbollsnationer på damsidan

2012 tog Montenegro EM-guld och spelade OS-final. 2014 var man framme i bronsmatch i EM (förlust mot Sverige) och i VM i fjol slutade laget sexa.

”Helt fantastiskt”

En dryg halv miljon invånare är visserligen inte mycket, men Island har bara hälften så många invånare och har också spelat OS-final i handboll och tillhört världens främsta landslag på herrsidan.

Nej, det mest anmärkningsvärda med Montenegros damhandboll är att man bara har 105 seniorspelare i landet. Eller de är knappt seniorer ens allihop, utan 16 år eller äldre.

Det betyder att 15 procent av landets alla tillgängliga spelare är med här på EM.

Det är lagets svenske förbundskapten Per Johansson som på Sporbladets uppmaning tagit fram den anmärkningsvärda siffran från det inhemska förbundet.

Han låter själv förbluffad.

– Det är ju helt fantastiskt.

Motsvarande siffra för Sverige är 24 000.

Ett av världens bästa klubblag

Isabelle Gulldén och Henrik Signell i det svenska laget håller på att trilla av stolen när de får höra om siffran.

– Är det så?! Det är inte klokt, säger Signell. Det är makalöst och otroligt imponerade at få fram ett sådant landslag och sådana spelare.

– Oj! Det är sjukt imponerade hur man får fram ett så bra landslag som varit så bra i många år, säger Gulldén.

Montenegro har också ett av världens bästa klubblag: Buducnost från huvudstaden Podgorica. Buducnost har varit i minst semifinal i Champions League fem av de senaste sju åren och vunnit turneringen två gånger.

Under perioder har man haft flera utländska stjärnor i laget men numera består laget av nästan bara inhemska spelare.

Såväl Buducnost som landslaget har stor stöttning av staten. Försvarsministern, tidigare finansministern, Predrag Boskovic har till exempel styrt både Buducnost och förbundet i många år. Damhandbollen är ett statligt projekt och under 2000-talet värvade man också över några av de bästa spelarna från storsyster Serbien till landslaget.

13-åringar i ligan

11 av de 16 spelarna i EM-truppen tillhör Buducnost medan fyra av de fem övriga har spelat i klubben, som inte är med i seriespelet utan kliver in i slutspelet varje år för att säkra Champions League-platsen till säsongen därpå.

– Det finns två divisioner men i andraligan spelar också 13–15-åringar. Ligan är en ungdomsliga med främst spelare mellan 15 och 18 år, säger Johansson.

Signell:

– Buducnosts plantskola är förmodligen världens bästa, säger Signell.

Johansson har förstås studerat denna plantskola på nära håll sedan han blev förbundskapten för ett år sedan.

– De är väldigt duktiga på att definiera talanger och ge dem allting. Man har kanske två spelare på en position som man måste satsa allt på, medan vi i Sverige kan tänka att blir det inget med de här två spelarna så finns det i varje fall tre till. De vet att de måste ha en hög ”hit rate” på dem de satsar på, säger Johansson.

Montenegro är vidare med noll poäng efter att hamnat i EM: svåraste grupp med regerande OS-mästarna Ryssland, som man pressade in i det sista, och regerande världsmästarna Frankrike.

– Vi går för tre vinster nu och tre vinster för oss bör innebära en femte-sjätte plats. Vårt mål är fortsatt vara plats fem till åtta. Den vägen är fortfarande vidöppen, säger Johansson.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa söndagens hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Flinck: Slutbetyg på de svenska EM-spelarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

Handbolls-EM (Damer)

Henrik Signell

Isabelle Gulldén

Damlandslaget i handboll

Per Johansson (Handboll)