Simning

Ilska mot bilden på Lia Thomas

Av: 

Jonatan Pinheiro Diamant

SPORTBLADET

Lia Thomas har redan skapat stor debatt i idrottsvärlden.

Nu sprids en bild på Thomas från amerikansk tv – som väcker hård kritik.

– Att manipulera fotografier är ett brott mot allt som journalistiken står för, säger författaren Abigail Shrier till New York Post.

Lia Thomas, 22, tävlade tidigare mot män men efter en könskorrigering fick hon tillåtelse att tävla mot kvinnor 2020.

Amerikanska simförbundets nya tävlingsregler gör att transpersoner som tidigare har varit män måste uppvisa medicinska intyg på att de har haft tillräckligt låga testosteronnivåer under 36 månader för att få tävla på damsidan.

Tävlingsreglerna skulle stoppa Thomas men eftersom hon bara tävlar på collegenivå påverkas hon ännu inte av amerikanska simförbundets krav.

Ilska mot bild på Lia Thomas

När Lia Thomas sedan slog till med USA:s snabbaste tid på 200 meter frisim i år och tog hem collegemästerskapet väckte hennes deltagande inom damsimning debatt. Bland annat har delar av hennes lag vid universitetet i Pennsylvania uttryckt kritik mot att hon får tävla.

Nu väcker också en särskild bild på Lia Thomas uppmärksamhet.

I ”The Today Show” från tv-bolaget NBC News visades en manipulerad bild på Thomas i bassängen. Bilden var redigerad och gav henne mer ”feminina” drag i ansiktet.

– Det är tydligt att jobbet inte har gjorts av någon som är professionell. Den här sortens hudutjämning är ett kännetecken för ett amatörjobb, säger Jonathan Gallegos, tidigare chef för digitalt innehåll i Vita huset, om bilden till New York Post.

Den manipulerade bilden i ”The Today Show”.
Originalbilden på Lia Thomas.

”Är ett brott mot allt”

NBC News får hård kritik för bilden. Bland annat från Curtis Houck vid Media Research Centre som minns tillbaka till när magasinet Time redigerade den mordmisstänkte amerikanske fotbollsspelaren OJ Simpsons hudfärg.

– Nyhetsorganisationer borde veta bättre nuförtiden, säger Houck till New York Post.

– Att manipulera fotografier är ett brott mot allt som journalistiken står för, säger författaren Abigail Shrier som har skrivit om transfrågor.

– Wow, det här är riktigt illa, säger en anonym fotograf.

NBC News har ännu inte kommenterat den manipulerade bilden på Lia Thomas.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Simning