Ingen misstanke om brott efter dödsolyckan

Omständigheterna kring Chris Anker Sörensens tragiska död börjar klarna.

Nu meddelar belgiska myndigheter att en olycksplatsundersökning är genomförd och att föraren inte är misstänkt för något brott.

– Föraren av skåpbilen gjorde inte några misstag som ledde till olyckan, meddelar åklagarkammaren i Brügge.

Chris Anker Sörensen, tidigare proffscyklist och senare expert för danska TV2, befann sig i Belgien för att bevaka VM då han förolyckades under en cykeltur.

De exakta omständigheterna för dödsolyckan är ännu inte klarlagda.

Anker Sörensen ska ha varit ute på en cykeltur när han krockade med en skåpbil i närheten av ett övergångsställe.

Har tillsatt expertutredning

Lokala myndigheter meddelar vidare att man tillsatt en expertutredning för att klargöra vad exakt det är som har hänt, skriver Ekstrabladet.

Under söndagen kunde åklagarmyndigheten i Brügge slå fast att föraren av skåpbilen inte är misstänkt för något brott.

”Trafikexperten kunde fastställa att föraren av skåpbilen inte gjorde några misstag som ledde till olyckan. Cyklister måste lämna företräde vid övergångsstället.”, säger man i ett pressutlåtande som HLN återger.

TV2 har beslutat att ställa in sin bevakning på plats under söndagen, och kommer att sända VM hemifrån Odense i stället. Samtliga utsända ska ha erbjudits krisstöd och möjligheten att avbryta bevakningen i Belgien och återvända till Danmark.

Sörjs av cykelsporten

Chris Anker Sörensen blev 37 år. Han var aktiv mellan 2005 och 2018 och deltog bland annat i Tour de France vid fem tillfällen. Han vann även den åttonde etappen i Giro d’Italia 2010.

Under söndagen har kondoleanserna strömmat in, både från cykelsporten och tv-kollegor.

Tidigare toppcyklisten Robbie McEwen skriver:

”Bedrövad över beskedet om Chris Ankers död. En omtyckt och respekterad cyklist och kommentator. Vi cyklade ofta tillsammans på banorna och åt gemensam lunch inför jobbet på Tour de France. Vila i frid Chris. Mina djupaste kondoleanser till familjen.”

Även Danmarks tidigare statsminister Lars Lökke Rasmussen uttrycker sin sorg.

”Chris Anker har förtrollat oss med sin cykling, sitt humör och sin kvickhet. Nu är han död. Jag blev helt enkelt upprörd. En familjefar i sina bästa år. Ohållbart, orimligt. Du var här så kort, men gav oss så mycket. Vila i frid - du var en stjärna.”

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN