”I så fall ska han ha Bragdguldet”

J-O:s hyllning till Falck: ”Sjukt stort”

avAndreas Käck

Senast en svensk spelade VM-final i bordtennis var 1997.

Nu är det dags igen.

– Det här är fruktansvärt stort, säger legendaren Jan-Ove Waldner efter Mattias Falcks succé.

Svensk bordtennis lever.

I allra högsta grad.

27-årige Mattias Falk (tidigare Karlsson) fullbordade under lördagen sin braksuccé och tog sig sensationellt till VM-final.

Han besegrade sydkoreanen An Jae-Hyun med 4–3 i set i en riktig rysare. Och hemma framför tv:n satt ikonen J-O Waldner och hejade.

1 av 2 | Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

– Ja, och herregud vad stark han är, Mattias. Visst, han var favorit i den här matchen, men man ska göra det också, säger Waldner till Sportbladet.

Tror du att han var nervös?

– Givetvis. En sån här chans får man inte så ofta. Att gå in i en VM-semifinal och vara favorit ... det är en jävligt häftig chans och det är så bra gjort av honom att klara av det.

”Sjukt stort”

Senast en svensk var i final i bordtennis-VM var 1997.

Då var det J-O Waldner.

– Ja, det var hemskt länge sedan. Att Mattias gör det igen är fruktansvärt stort. Sjukt stort. Och kul att SVT visade matchen också. Känslan är att det här kan bli ett bra genomslag för pingisen, säger Waldner.

Ja, det verkar engagera väldigt många?

– Det blir ju så. Pingis är en grymt bra tv-sport. Även om det går lite snabbare nu – bollduellerna var längre på vår tid – är det många som tycker det är kul att titta.

Vad betyder den här framgången?

– Otroligt mycket, både för svensk pingis och för Mattias själv. Nu kommer han sitta kvar i historieböckerna för alltid. En final är en final, och VM går bara vartannat år, så det är verkligen inte lätt, säger J-O Waldner.

”Då ska han ha Bragdguldet”

I final ställs Mattias Falck mot tuffast tänkbara motstånd. Nämligen Ma Long, som vunnit två VM-guld (2015 och 2017) samt ett OS-guld (2016).

– Vinner han den så ska han ha Bragdguldet, säger J-O.

Det blir inte lätt?

– Verkligen inte, men man vet aldrig, Mattias har ju ett extremt starkt psyke och kineser brukar kunna bli lite nervösa. Han har i alla fall ingenting att förlora och det är nog en skön inställning att gå in i en final med.

Finalen sänds på SVT1 klockan 13.30 idag.

ARTIKELN HANDLAR OM