Franz Beckenbauer får inte bli upprörd

Oron kan göra att Kaiser-Franz riskerar att dö

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN

Den tyske fotbollsikonen Frans Beckenbauer får absolut inte bli upprörd.

Då riskerar han att dö.

Det hävdar hans läkare – och därför lär han slippa undan åtalat för mutbrott.

Redan förra veckan berättade schweizisks NZZ att Franz Beckenbauer är så sjuk att han varken kan förhöras eller förhandla med åklagare. Det avslöjades sedan den federale tyske åklagaren bestämt sig för att separera Beckenbauer från de övriga misstänkta i muthärvan kring fotbolls-VM 2006.

Nu skriver Der Spiegel att hans hälsotillstånd har försämrats rejält sedan i april och att man inte heller kan förvänta sig någon förbättring. Enligt läkarna är det så allvarligt att han inte klarar av att bli upprörd eller allt för engagerad.

Oro kan göra att hans tillstånd blir livshotande.

– Jag har haft trassel med min hälsa under en längre tid, berättade han för tyska Bild i mitten av juli.

– Jag har haft problem med genomblödningen i ögat och drabbades av en blodpropp. Nu ser jag näst intill ingenting med höger öga.

Tidigare har han varit med om två hjärtoperationer och han har även en konstgjort höft.

73-årige Beckenbauer har haft

Franz Beckenbauer var VM-general i Tyskland under mästerskapet 2006 och han är tillsammans med de tidigare tunga medarbetarna på det tyska fotbollsförbundet, Wolfgang Niersbach, Theo Zwanziger och Horst R. Schmidt, misstänkt för mutbrott. År 2005, i samband med att Tyskland tilldelades mästerskapet, fördes 67 miljoner kronor över från det tyska fotbollsförbundet till FIA (Internationella fotbollsförbundet). Redan i november samma år öppnade justitieministern fallet, men man har ännu inte nått fram till något avtal.

73-årige Beckenbauer vann EM i fotboll 1972, han vann VM-titeln två år senare och 1990 var han förbundskapten för det Västtyska landslag som säkrade titeln i Italien. Han har hela tiden hävdat att han är oskyldig till de mutbrott som han anklagats för och eftersom han nu har ett läkarbevis på att han är så pass sjuk att han varken kan förhöras eller förhandla så lär fallet preskriberas i april 2020. Då är det 15 år sedan brottet ska ha begåtts.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN