Sjöström om dopade australiskan: Hemskt

GWANGJU. Sarah Sjöström har tävlat mot henne på VM.

Nu erkänner australiskan Shayna Jack, 20, att hon testat positivt för dopning.

– De sa att en av tjejerna åkt hem av okänd anledning. Då fattade man typ, säger Sjöström.

Ryktena började gå 14 juli. Shayna Jack, som tog VM-medalj i lagkapp för Australien 2017 hade varit på plats i Sydkorea för att förbereda sig för mästerskapet, men avvikit. På Instagram skrev hon att det var av personliga skäl.

Sarah Sjöström har några av sina värsta konkurrenter – och nära vänner – i det australiska laget. Där finns Emma McKeon och systrarna Campbell som kämpar om samma medaljer i fristil och fjäril.

”Då kunde man typ gissa”

För Sarah kom misstankarna om Jacks egentliga skäl tidigt.

– Jag hörde något. Det var några av de australiensiska simmarna som sa det till mig. Dag ett frågade jag vilka som kör ert lag. Så sa de vilka, men att en av tjejerna åkt hem av okänd anledning. Ingen i laget visste om vad det handlade om. Då fattade man typ. Då kunde man typ gissa. Jag kan inte komma på någon anledning varför man inte skulle berätta om det var något annat, säger Sjöström.

Nu medger Shayna Jack att hon testat positivt för dopning, men specificerar inte vilket ämne hon fått i sig. Hon är avstängd under utredningen och hennes förbund berättar att testet togs under ett införläger i Japan i slutet av juni.

Ärendet är extra pikant då hennes lagkamrat Mack Horton tagit så tydlig ställning mot den dopningsanklagade kinesen Sun Yang.

Men 20-åringen bedyrar att det inte varit ett aktivt val att fuska.

”Jag tog inte substansen medvetet. Simning har varit mitt liv sedan jag var tio år gammal och jag skulle aldrig medvetet ta en förbjuden substans. Det skulle vara respektlöst mot sporten och hota min karriär”, skriver hon på Instagram.

”Hemskt och tråkigt”

Sarah Sjöström har haft fullt upp med att vinna VM-guld på 50 fjäril och ta sig till final på 50 fritt, så när Sportbladet frågar henne om händelserna är hon inte fullt inläst.

Vad hon kan säga med säkerhet är att den aktiva bär skulden för allt hon får i sig.

– Jag vet ingenting om det här. Det är alltid hemskt och tråkigt när det är dopning och idrott. Det gäller att vara försiktig och hela tiden dubbelkolla allting. Det spelar ingen roll om din teamdoktor ger dig någonting, du ska alltid kolla själv och ta eget ansvar om de händer någonting. Det är en idrottares värsta mardröm när hon säger att hon inte vet vad det kommer ifrån, säger Sjöström.

Sjöström ingick i det svenska lag som bland annat mötte Australien i lagkapp i Budapest 2017. I finalen satte Sarah Sjöström nytt världsrekord, 51,71 medan Jack ett par banor bredvid simmade drygt två sekunder långsammare.

Den gången kom Sverige sexa medan Australien vann silver.

Sarah Sjöström mötte Shayna Jack i lagkappen 2017.
Sarah Sjöström mötte Shayna Jack i lagkappen 2017.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.