Avslöjar: Beutlers straff sänks

Siktar på comeback i vårens slutspel

I slutet av september dömdes Dan Beutler till 15 månaders avstängning efter åkt fast i ett dopningstest.

Nu kan Sportbladet avslöja att straffet sänks och att målvakten siktar på en comeback redan i vårens slutspel.

– Det känns otroligt underbart, säger en lättad Beutler.

Det var i slutet av september som Dan Beutler talade ut i en stor intervju med Sportbladet.

Han trädde då fram och berättade att det var han som var spelaren i rubriken ”tungt landslagsmeriterad handbollsspelare fast för dopning efter att ha tagit kokain” från den 11 maj.

Intervjun publicerades i samband med att Beutler fick sin dom: 15 månaders avstängning.

Fick beskedet i går

Beutler överklagade domen och för Sportbladet avslöjar han nu att straffet sänks till tolv månaders avstängning.

– Jag fick beskedet i går. Det känns otroligt underbart, säger han.

Varför sänktes straffet?

– Jag tror att de tog hänsyn till att jag nu diagnosticerats för adhd, sett min vilja att hitta nya vägar och utvecklingen jag kämpar för. Det har också varit viktigt för mig att göra regelbundna drogtester.

Beutler menar att de tre månaderna betyder väldigt mycket för honom.

– Avstängningen gäller ett år från när jag testades den 28 mars. Det betyder att jag faktiskt har en chans att vara delaktig den här säsongen, att kunna vara med i slutspelet.

Det är också Beutlers mål, trots att han fyllde 42 år för ett par veckor sedan.

Hyllar förra klubben

Han spelade i HK Malmö när han åkte fast i våras. Beutler har hyllat ordföranden Jörgen Rasmussen och tränaren Stian Tönnesen för deras stöd under de här månaderna. Om det blir en comeback i Malmö återstår att se.

– Men det är en klubb som ligger mig varmt om hjärtat. Jag tar med mig Jörgens ord: I samma lag – på planen, på bänken, läktaren.

Målet är att spela nästa säsong också.

– Det har varit min stora dröm att få avsluta på mina egna villkor. Nu får jag möjligheten att spela den här säsongen, sedan spela nästa säsong och därefter sätta stopp.

”Tacksam och rörd”

Det är en påtagligt lycklig Beutler vi pratar med.

– Jag ser verkligen en ljusning på det här nu. Det var en tung tid för mig innan min mörka bubbla sprack, att i den vevan även förlora handbollen resulterade i en livskris för mig. Men känslan av att komma ut på andra sidan, göra de framsteg som jag gör nu och fejsa verkligheten med nya ögon är obeskrivlig. Det var också nödvändigt att acceptera att jag har adhd för att få en chans till ett lyckligt liv med min familj. Tyvärr krävdes det denna enorma konsekvens för att jag skulle förstå. Så jag är ju tacksam idag.

Han är överväldigad av alla positiva reaktioner han mött efter att talat ut i Sportbladet.

– Det är obeskrivligt. Jag är så otroligt tacksam och rörd. Det har också gjort att man sett en ljusning i alla detta. Jag kanske kan påverka någon någonstans att acceptera eller inse, utan att det nästan ska gå åt helvete, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN