Tyfon tvingar F1-banan i Japan att stänga

Hagibis skjuter upp kvalet

Kvalet till Japans GP skjuts på framtiden.

På grund av en en tyfon.

Enligt väderprognosen väntas stora mängder regn och vindhastigheter på 80 meter per sekund.

– Säkerheten går naturligtvis först, säger Sebastian Vettel.

Inför Japan GP i F1 pratas det om en sak, ett oväder som väntas slå till mot Suzuka där F1 tävlar under fredagen, lördagen och söndagen. Natten till lördag väntas tyfonen Hagibis dra in med kraftigt regnoväder och vindstyrkor upp till 80 meter per sekund.

Arrangörerna ställde redan i torsdags in två deltävlingar som skulle ha körts i formel 4 under helgen och natten till fredag tog FIA beslutet att skjuta upp att lördagens F1-kval. Det ska köras natten till söndag, klockan 03.00 svensk tid.

– Som ett resultat av tyfonen Hagibis ställer vi in samtliga pass under lördagen, skriver FIA i ett pressmeddelande.

– Banan kommer att vara stängd även för publik och media under lördagen.

F1 hotas av tyfon

Det betyder att även den tredje träningen är struken. Detta är inte första gången som det blir förändringar i tidsschemat till Japans GP på grund av oväder, både 2004 och 2010 flyttade kvalet fram till tävlingsdagen just på grund av osäkra väderförhållanden.

– Jag tror att det är säkerheten som har högsta prioritet, inte bara för oss utan också för alla åskådare som väntas till banan, säger Sebastian Vettel under torsdagens pressmöten och han får medhåll av sin teamkollega Charles Leclerc:

– Det är rätt enkelt egentligen, om det kommer in en tyfon så kommer vi inte att köra, säger han.

En tyfon är en tropisk orkan med stora regnmängder och hårda vindar. På Suzuka-banan är det svårt för vattnet att rinna bort från vägbanan och efter den tragiska olyckan 2014 där Jules Bianchi fick vattenplaning i det häftiga regnovädret och körde in i en hjullastare är F1 mycket vaksamma. Bianchi avled senare av sina skador och de ansvariga vill inte riskera några svåra olyckor i samband med helgens deltävling.

Enligt väderprognosen är det dock ingen fara för söndagens GP-lopp, när tävlingen startar klockan 14.10 lokal tid väntas det vara uppehåll och växlande molnighet.

Kvalet till Japan GP startar klockan 03.00 natten till söndag och Japan GP väntas starta klockan 07.10 på söndag morgon.

F1-bloggen med de senaste nyheterna inför Japan GP


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.