Marcus Ericsson tog sin första pallplats i Indycar

Slutade tvåa i Detroit

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Marcus Ericsson är tillbaka på prispallen.

Efter fem tuffa år i Formel 1 bytte han till IndyCar och i Detroit tog han karriärens första pallplats.

– Det känns fantastiskt, säger svensken.

Helgens andra stadslopp i Detroit inleddes med en rejäl masskrasch redan på det andra varvet sedan tre bilar kommit in samtidigt i kurva 3. Will Power satsade för hårt och körde på Felix Rosenqvist. Incidenten skapade en kedjereaktion, men samtidigt som Rosenqvist åkte på en liten flygtur och förlorade ett antal placeringar lyckades Marcus Ericsson ta sig igenom trasslet och avancera i fältet.

Därefter bjöd loppet på ett antal incidenter, men Marcus Ericsson som startade från position tolv fortsatte att köra riktigt bra. Han avancerade genom fältet och han tog sig upp på andra plats efter ungefär halva loppet. Trots två omstarter lyckades han hålla undan och kunde kliva upp på prispallen i IndyCar för första gången i karriären.

Det är hans första pallplats sedan 2013 - då körde han GP2.

– Det känns fantastiskt att få ta teamets första pallplats 2019, säger Marcus Ericsson till NBC efter loppet.

– Jag vill bara tacka teamet för allt det hårda jobbet som alla medarbetare har lagt ner. Vi har haft otur, gjort ett par misstag och att då få ta en pallplats efter allt de hårda jobbet som vi har lagt ner känns otroligt bra.

Strategin avgörande i Detroit

Tävlingen vanns av Felix Rosenqvists teamkollega, den regerande mästaren Scott Dixon, före Marcus Ericsson och Will Power.

– Det var strategin som avgjorde detta, den var helt fantastisk, säger Scott Dixon till NBC efter loppet.

– Vi kvalade inte riktigt bra i dag, men nu är jag mest glad över detta. Det är fantastiskt att få vinna här i Detroit.

Felix Rosenqvist som var fyra i lördagens lopp hade otur i masskraschen under loppets inledning , men gjorde sedan ett stabilt lopp fram till dess att sex varv återstod. Då snuddade han muren med vänster bakhjul i kurva elva och fick en skada på hjulupphängningen. Något senare tappade han bilen i den första kurvan och snurrade ut i gräset innan han fick kliva ur bilen.

– Otroligt tråkigt att det skulle sluta som det gjorde, säger Felix Rosenqvist.

– Det var nog det stökigaste racet jag har kört. Det började på sämsta tänkbara sätt med luftturen på första varvet. Bilen klarade den smällen förvånansvärt bra, men jag tappade hela fältet och sedan fick jag försöka slå mig fram igen. Det var tufft, men vi hade bra fart och kom en bra bit. Jag är förbannad på mig själv för missen jag gjorde på slutet, men jag vet att jag kommer lära mig av det. Som tur var lyckades Scott ta hem segern. Grattis också till Marcus! 

IndyCar fortsätter med sitt hårda tävlingsprogram och redan nästa helg avgörs den fjärde deltävlingen på tre veckor. Natten till söndag tävlar mästerskapet i Texas och då handlar det återigen om ovalracing.

LÄS VIDARE

Foto: AP
Publicerad: