”Ett stålbad i vintras – ett stålbad nu också”

Comebacken byttes mot heltidsjobb

Linus Sundström.
Linus Sundström.

Linus Sundström, 29, var redo för comeback efter den livshotande kraschen.

Då kom coronakrisen, speedwaysäsongen sköts upp och nu har han börjat arbeta som ”betonggubbe” för att få ekonomin att gå ihop.

– Jag är så jävla glad att kunna göra något överhuvudtaget efter den här vintern, säger han.

Det var den 22 september det hände. Linus Sundström kraschade våldsamt under en tävling i Polen efter att ha krokat ihop med en annan förare.

Frakturer i både vänster lårben och vänster arm konstaterades. Men det kunde ha slutat värre. På vägen till sjukhuset svällde hjärnan upp och hans tillstånd uppgavs vara livshotande.

Lite mer än ett halvår senare vill Sundström inte prata om hur nära döden han var den där söndagskvällen i Polen. Han har lagt det bakom sig. Något han gjorde tidigt.

– Även om det var en jävla smäll så har jag inte tänkt på kraschen. Inte sjukhustiden heller. Jag har inte drömt om det på nätterna och det har inte ploppat upp av sig själv någon gång, säger han.

Fem spikar – elva skruvar

I lite mer än två veckor låg Sundström på sjukhus i Polen. Han anlände till Sverige med två stora stålpinnar och fem spikar i vänster lårben och elva skruvar och en platta för att hålla ihop vänsterarmen.

Han har behövt rullstol, gåbord och kryckor för att ta sig fram och rehabiliteringen har varit lång. Han har rehabiliterat i tv-soffan, framför ratten i bilen och i kön till kassan i matbutiken har han ställt sig på det brutna benet för att öva på balansen.

– Jag har lagt ner mycket tid. Självklart har jag hela tiden kört ren rehabträning men även när jag inte har gjort något särskilt har jag ändå försökt att rehaba, säger han.

”Kommer det här att fungera?”

Sundström berättar att han hela tiden har haft som morot att komma tillbaka till speedwayens ovaler igen. Rehabiliteringen har också i det stora hela fortlöpt friktionsfritt, men det fanns en stund då det uppkom tvivel.

– Jag var lite orolig fram till nyår då jag tänkte: ”fan, kommer det här att fungera?” Men i början av februari började jag känna att det här kommer att lösa sig.

Nu, lite mer än ett halvår senare, präglas han fortfarande i vissa vardagssituationer av kraschen.

Men speedway är han redo för.

– I går var jag ute och sprang för första gången efter kraschen. Jag har bara provat att jogga litegrann men igår drog jag tre kilometer. Det är inte mycket att skryta över men det har jag inte varit i närheten av tidigare. När jag springer tänker jag dock på benet och haltar i vissa steg. Men det ska ju inte springas utan det ska köras speedway, säger han.

Köra speedway var det ja. Frågan är dock när Sundström får göra det. Precis som i princip all annan professionell idrott påverkas speedwayen av coronavirusets utbrott. Bland annat är elitserien framflyttad till början av juni.

Sundström, som har arbetat hårt för att komma tillbaka, får därmed vänta ytterligare ett tag.

– Det som är lite segt är när man har gått och inte kunnat vara normal under hela vintern och så är man äntligen tillbaka till det normala och då är hela världen onormal. Så det blev ju lite konstigt, hehe, säger han.

”Utgifter – men inga inkomster”

Sundström tävlar för Västervik i Sverige och tävlar även i polska ligan samt den danska. Han berättar att han är optimist och tror och hoppas att säsongen är igång i juni.

Men i nuläget är det tuffa tider, precis som för många andra människor.

– Det är fortfarande utgifter men det är inga inkomster.

Utveckla.

– Jo, men du själv ska ha lön, mekaniker ska ha lön, bussar ska betalas och försäkringar. Nu när vi kommer igång och tränar så blir det däck, cykelkostnader och allt sånt. Jag känner att jag vill träna så mycket som möjligt för att komma igång så jag är redo när det väl börjar, säger han och fortsätter:

– Men det är annorlunda tider. Det som inte dödar härdar, säger dem. Det blev ett stålbad i vintras och det är ett stålbad i vår nu också, på ett annat sätt. Men det löser sig alltid på ett eller annat vis.

Han säger att han klarar sig fram till dess att säsongen drar igång, när den väl gör det. Eller ja, han får se till att klara sig.

– Det är inte mycket mer än så. Allt annat ska betalas först och om det blir något kvar får jag lön. Så är det väl dock för alla egenföretagare, men det är inte optimalt.

Börjat arbeta som ”betonggubbe”

I vanliga fall hade förberedelserna inför säsongsstarten i Polen i helgen varit i full gång. Nu är han i stället inne på andra veckan som nyanställd på en firma i Avesta som bland annat gjuter balkonger och väggar i betong.

Han började se sig om efter ett jobb i mitten av mars efter ett landslagsläger i Polen. Med lite tur och tajming fick han ett arbete snabbt, och det är coronaviruset som bestämmer hur länge han blir kvar.

– Det hjälper jättemycket. Det ser till att hålla mig flytande. Det var en tillfällighet och jag kom in lite på ett bananskal. De var underbemannade och har svinmycket att göra, säger han.

Har du arbetat med det tidigare?

– Nej, det är helt nytt. Det är ju speedwayen som jag mest har hållit på med. Jag har jobbat några vintrar på en däckservicefirma efter säsong. Annars är det speedway. Det är det jag kan, eller ska kunna. Men om coronan håller i sig kanske jag blir betonggubbe på riktigt.

Men i väntans tider är Sundström i alla fall tacksam över att ha ett arbete.

– Jag är glad så länge jag kan vara där. Jag är så jävla glad att göra något överhuvudtaget efter den här vintern, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN