Frida Karlsson utan prispengar från skrällen i Kollen

Av: Petra Thorén

Publicerad:

Det var säsongens höjdpunkt men belöningen på drygt 100 000 kronor får Frida Karlsson vänta på, rapporterar norska NRK.

Arrangören har inte betalat ut prispengarna ännu på grund av publiksituationen med coronaviruset.

– Frida lever glatt oviss om att de inte kommit ännu.., säger hennes manager Mia Karlsson.

Det blev säsongens sista världscupslopp innan coronaviruset slog till.

För Frida Karlsson och Ebba Andersson blev tremilen i Holmenkollen riktigt vass. Frida Karlsson vann före hemmastjärnan och favoriten Therese Johaug. Ebba Andersson kom också på pallen.

Femmilens pall bestod av vinnaren Alexander Bolsjunov, tvåan Simen Hegstad Krüger och trean Emil Iversen.

Men ingen av åkarna har fått sina prispengar. För vinnarna handlar det om drygt 100 000 kronor, tvåorna ska ha cirka 77 000 kronor och treorna 51 000 var.

”Hoppas han använder kreditkortet”

Det är på frågan om hur ekonomin i coronavirusets spår påverkar åkarna som Emil Iversen berättar för NRK att arrangören för tävlingarna i Holmenkollen, Holmenkollen Skifestival – som ägs av Norges Skidförbund – inte betalat ut några pengar ännu.

– Jag har inte fått prispengar från Holmenkollen ännu. Jag hoppas att Abib Raja använder sitt kreditkort snart, skojar Iversen.

Den norska kulturministern Abid Rajas departement har gått ut med ett löfte om att ersätta norska idrottsrörelsen med 580 miljoner kronor. Beslutet fattades efter att en rad organisationer och arrangörer tvingats ställa in evenemang.

Kristin Vestgren Säteröy, från arrangören, bekräftar för NRK att de åkare som är berättigade prispengar inte fått någon utbetalning.

– Det stämmer. I den situation vi befinner oss i har styrelsen plikt att agera. Vi måste se till att vi har räddningsplanen i ordning först innan vi kan betala våra fodringsägare. Det är därför en betalning som måste vänta tills vi har allt under kontroll, säger hon.

Frida Karlsson och Therese Johaug efter tremilen i Holmenkollen.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Frida Karlsson och Therese Johaug efter tremilen i Holmenkollen.

”Rätt ska vara rätt”

Mia Karlsson kände inte till bakgrunden, men samtalet från Sportbladet reder ut ett frågetecken.

– Det är helt sjukt men jag tänkte på det häromdagen för pengarna har inte kommit in och jag undrade varför. Jag fick ett autosvar och tänkte skicka en påminnelse, men tänkte att de skulle återkomma, säger Mia Karlsson som är Fridas mamma och manager.

Hur viktigt är det att pengarna kommer så småningom?

– Frida lever glatt oviss om att de inte kommit ännu... Men rätt ska vara rätt, säger hennes manager Mia Karlsson.

”Ramlar in pengar från andra håll”

Frida Karlsson fick en svår säsong med sitt tävlingstopp och hann inte delta i så många tävlingar, men det är en åkare som har chans att köra hem mycket prispengar i framtiden.

– Man kan alltid göra val som åkare att man antingen får in pengar på annat sätt eller åker till sig pengarna. Frida har ett mål och det är att hon ska åka till sig pengarna, sen ramlar det in pengar från andra håll ändå. Men den inkomsten är mest fair med all tid de lägger ner, säger Mia Karlsson.

Tävlingarna i Holmenkollen är normalt en publikfest, men utan åskådare på plats blev inkomstbortfallet stort för arrangören. Enligt norska Finansavisen landade det först på knappt 15 miljoner för att kapas med hälften efter sponsorstöd.

Mia Karlsson påpekar att hon förstår varför pengarna dröjer.

– Alla har full förståelse att saker blir annorlunda i dessa tider och Frida klarar sig fint, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE