Tronskiftet: Hon är Sveriges bästa spelare

avJohan Flinck

Publicerad:

KUMAMOTO. Sveriges bästa spelare heter inte Isabelle Gulldén längre.

Det är Linn Blohm – 1,5 år efter att hon fick barn.

27-åringen dominerar i världens bästa liga.

Missförstå nu inget:

Isabelle Gulldén är en av Sveriges två bästa spelare genom tiderna (1990-talets gigant Mia Hermansson-Högdahl är den andra) och en Gulldén i bra form är fortfarande landets bästa spelare.

Men efter att fått barn i juli och bara gjort några korta inhopp de senaste veckorna är Gulldén förstås inte i toppslag. Varken hon eller någon annan vet egentligen var hon står.

I höst har i stället en annan spelare klivit fram och tagit över som Sveriges bästa spelare efter att Gulldén varit det i princip varje år sedan 2011: Linn Blohm.

Utvecklat försvarsspelet

Den 27-åriga mittsexan spelar i Köpenhamn, topplag i världens bästa liga – den danska .

Där dominerar hon som mittsexa och är den spelare som kommit med i omgångens lag flest gånger av alla – fem. Hon ligger tvåa i den så kallade MEP-ligan (most effective player, som ska mäta en spelares alla moment i en match) och är sjua i skytteligan med den överlägset högsta målprocenten (79,1) av de 62 spelare i ligan som skjutit 50 skott eller mer.

Men då är det ändå inte anfallsspelet Blohm utvecklat mest det senaste året.

– Nej, det är försvarsspelet. I fjol spelade jag bara som tvåa i försvaret och hade då svårt att hitta tillbaka till spelet som försvarstrea när jag kom till landslaget.

I år har hon fått spela trea också i klubblaget.

– Jag har fått bygga upp mitt självförtroende där.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Spelat non-stop

Blohm blev elitspelare i Sävehof efter att lämnat moderklubben Gustavsberg som junior. Sommaren 2014 värvades hon till danska Tvis Holstebro trots att hon gick korsbandsskadad.

Efter en stark andra säsong i Holstebro 2015/16 värvades hon till storlaget Midtjylland (i dag Herning-Ikast).

– Jag skulle ta nästa kliv och få Helle (Thomsen, tidigare svensk förbundskapten) som tränare. Men så fick hon sparken efter en vecka och vi fick en tränare som inte trodde på mig. Jag tappade mig själv ett tag när jag spelade i Midtjylland. Inget hände av allt det som jag hade förväntat mig. Jag kände inte igen mig själv när jag såg mig spela på video.

I mars i fjol fick Blohm sonen Wilton tillsammans med sambon Peter och på sommaren flyttade hon vidare till svenskkolonin Köpenhamn Håndbold.

Med mittsexkollegan i laget skadad har Blohm spelat i princip non-stop i ligan och EHF-cupen den här hösten.

Sliten?

– Nej, inte alls. Jag har fått en extremt bra balans och rutin för hur jag ska sköta min kropp. Jag är inte med på alla träningar i samråd med sjukgymnasten och tränaren, som inte heller vill att jag ska bli skadad förstås.

”Helt nytt försvar”

Det har varit viktigt för landslaget att Blohm fått spela trea i försvaret i Köpenhamn. För i VM saknas knäskadade försvarsgeneralen Sabina Jacobsen vilket innebär att Blohm får en nyckelroll i försvaret där hon ska bilda mittblock med linjekollegan Anna Lagerquist i ett nytt försvar som kommer att vara mer aggressivt än när den långsammare, men taktiskt skickliga, Jacobsen är med.

– Vi har ett helt nytt försvar som vi ska försöka sätta på plats, säger Blohm inför VM.

Sverige hoppas kunna använda några matcher mot svagt motstånd i inledningen av VM till att få detta nya försvar på plats. Sverige har såväl Kongo-Kinshasa som Kina och Argentina i gruppen.

Sverige har bara en toppnation i gruppen (Ryssland) och i mellanrundan väntar inte heller någon av medaljfavoriterna. Tre av världens fyra, på papperet, bästa landslag återfinns i stället på den andra halvan: Frankrike, Norge och Nederländerna.

– Vi hade inte kunnat ha en bättre väg fram till dit vi vill (semifinal och spel om medaljerna), säger Blohm.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM