Pelle Svensson om cancern och demensen: ”Inte rädd”

Pelle Svensson.
Pelle Svensson.

OS-silver och dubbla VM-guld i brottning följdes av en karriär som en av Sveriges mest profilerade advokater.

Nu berättar Pelle Svensson, 77, i en intervju med Sundsvalls Tidning om kampen mot hjärtsvikt, begynnande demens och en aggressiv cancer.

– Jag går inte och är rädd för döden, det är det enda ingen kan smita undan, säger han till tidningen.

”Pelle Sving” Svensson tog OS-silver i Tokyo 1964 och följde sedan upp med dubbla VM- och EM-titlar mellan åren 1969 och 1971.

Efter den framgångsrika idrottskarriären tog en än mer profilerad karriär som försvarsadvokat över där han bland annat företrädde Åmselemördaren Juha Valjakkala. Han blev också känd för sin bok om Palme-mordet där han hävdade att Christer Pettersson mördade Palme på uppdrag av ”Bombmannen” Lars Tingström. Något Tingström själv ska ha ringt och berättat för Pelle Svensson.

– Jag är förelagd av justitiekanslern att komma in med allt material jag har kring Christer Pettersson och Tingström. Själva knutpunkten är att Christer Pettersson skulle ta ut hämnd åt Tingström som var dömd till livstid. Fyra dagar efter att Palme blev skjuten ringer bombmannen upp mig från Kumlaanstalten och säger att "Chrille har tagit ut min hämnd", säger Pelle Svensson i Sundsvalls Tidning.

”Det är jobbigt”

Annars är det en sviktande hälsa som präglar 77-åringens liv. Han beskriver den elakartade cancern i lever och tarm som ”en stor ful tumör”.

Dessutom är han öppen med hur demensen börjat påverka hans närminne.

– Demensen smyger sakta, sakta, sakta och det är jobbigt. Om jag blir upp i varv lagras inte det som har hänt alldeles nyss. Det kan bli luddigt. Jag har försökt räkna tillbaka för att förstå när det började. Temperament har jag alltid haft så det är svårt att sätta gränsen på vad som är vad. Men jag har blivit mycket lugnare i humöret i dag. Det är i alla fall något som har blivit bättre, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN