OS-guld för Rosenberg

avSimon Svensson-Parenti

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån

Märta Rosenberg tog Sveriges sjätte guld i årets ungdoms-OS när hon segrade på damernas fem kilometer i klassisk stil.

Detta trots en vurpa på det första varvet.

Det var 17-åringens tredje medalj efter att tidigare tagit både ett silver och ett brons.

Medaljregnet fortsätter för den svenska truppen under ungdoms-OS nere i schweiziska Lausanne. Idag var det dags för en ny medalj, och ett nytt guld. Längdskidåkaren Märta Rosenberg segrade på damernas femkilometerslopp i klassisk stil.

Ledde från start till mål - trots vurpan

Rosenberg tog en klar ledning redan vid första mellantiden, 8,4 sekunder före hemmahoppet Siri Wigger. Sen var olyckan framme. I toppen på en uppförsbacke i ingången till varvningen vurpade svenskan. Tur i oturen var att farten inte var så hög och hon kunde snabbt komma iväg igen.

- Jag gjorde en tokvurpa, men det gick bra. Jag var fort uppe. Det var nästan bra att jag ramlade, jag tände till ordentligt till sista varvet, säger Märta Rosenberg till SOK.

Svenskan lyckades, trots vurpan, behålla ledningen även vid de nästkommande passeringarna och i mål skrevs segermarginalen till 12,7 sekunder, före just Wigger. Bronset gick till amerikanskan Kendall Kramer.

Nära dubbelt på pallen

För Rosenberg blev det tredje gången gillt, då hon tidigare knep både ett silver i längdskidcross och ett brons i sprinten. Noterbart är att hon i sitt silverlopp blev slagen med endast 0,77 sekunder, av just schweiziska Wigger, så det blev minst sagt en skön revansch i avslutningen.

- Det här är över min förväntan. Helt galet. Jag fick rapporter om att jag låg etta efter första varvet men jag vågade inte tro på det, säger Märta.

Även Tove Ericsson hade häng på medalj i dagens klassiska lopp. Vid sista mellantiden låg hon fyra, mindre än två sekunder från pallen. Ericsson tappade dock in till mål och slutade till slut åtta.

Totalt var det Sveriges femtonde medalj, och sjätte guld i detta ungdoms-OS.

I herrarnas millopp slutade Edvin Anger åtta.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM