Bordtennis

Svensk legendar drabbad av tumör

Ulf ”Tickan” Carlsson har opererats

Av: 

Emil Eiman Roslund

SPORTBLADET

Han möter sin tuffaste motståndare.

Pingislegendaren Ulf ”Tickan” Carlsson har opererats för en tumör i huvudet.

– Mycket ångest och oro, säger han till Sportbladet.

I flera år har Ulf ”Tickan” Carlsson, VM-guldmedaljör i dubbel och Europamästare i lag, haft problem med hörseln. Han fick lätt lock för öronen, och blev för ofta yr. 59-åringen genomförde tester för första gången för två-tre år sedan, men röntgen visade då ingenting.

I höstas hittade läkarna en tumör i Carlssons högra hörselgång.

– De sa då att det är en godartad tumör. Sedan var jag på besök i Lund, på sjukhuset där, och då var beskedet att har man tur så blir den inte större, och då kan man leva med den, eller så växer den, berättar Ulf ”Tickan” Carlsson till Sportbladet.

”Tungt”

Pingisikonen, som var svensk förbundskapten till 2018, skulle sedan gå på regelbundna kontroller. Och i april hade tumören växt så mycket att operation var ett måste.

– Jag hade ju levt normalt, och jobbat på som vanligt. Det var inte förrän jag fick det där samtalet om att jag skulle in på operation, då börjar man haja till. Jag kände mycket ångest och oro.

Hur tog du dig igenom det?

– Det var väldigt tungt när jag fick beskedet, tumör är ett väldigt starkt ord. Varför måste jag gå igenom det här? Jag har hela tiden befarat att det fanns en risk för operation. Men Åsa (fru) och mina grabbar har varit nära hela tiden och har varit ett fantastiskt stöd.

”Tickan” opererades nyligen, operationen tog åtta timmar.

– De på sjukhuset är fantastiska, och fick i stort sett bort hela tumören, det är någon mikroskopisk bit kvar. Men jag har förlorat hörseln på höger öra.

”Kommit över trösklar”

Efter operationen hade Carlsson många jobbiga nätter, dels på grund av smärta från den omtumlande operationen, dels på grund av oron.

Hur mår du nu?

– Jag känner att jag kommit över några trösklar, och är mycket piggare. Nu sitter man här hemma och orkar prata, kroppen är ju duktig på att återhämta sig. Jag är glad och tacksam att det här ligger bakom mig.

– Sedan får man energi av alla småmeddelanden på sociala medier och blombuketter som skickats till mig efter operationen.

”Vilsen”

Inom tre månader ska Ulf ”Tickan” Carlsson göra en kontroll. I nuläget vet han inte exakt när han kan återgå till sina arbeten som i synnerhet tränare för Halmstads herrlag i högstaligan och hjälpcoach för Norges landslag.

– Det gäller att på något sätt vara förståndig, jag behöver lyssna på mina läkare. Återhämtningen skiljer ju sig från person till person. Det blir svårt att göra rätt, där är jag lite vilsen. Jag känner mig piggare, samtidigt har jag inte ingen stress. Det kanske ger sig själv med tiden.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

”Tickan” säger upp sig efter VM-bronset

ÄMNEN I ARTIKELN

Bordtennis