”Att säga så går över alla gränser”

Lövgren om rasistiska attacken i allsvenskan i handboll

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

En rasismskandal skakar allsvenskan i handboll.

Tränarprofilen Dick Tollbring i Rimbo har anmälts för att ha sagt ”Är så trött på den svarte fan” till domaren i matchen mot Kungälv.

På läktaren satt legendaren Stefan Lövgren.

– Att säga så går över alla gränser för vad som är rimligt och vad idrotten står för, säger Lövgren som efter matchen försäkrade sig om att tränaren skulle anmälas.

Tollbring själv hävdar att han syftade på sin egen spelare.

Rimbos tränare Dick Tollbring.
Foto: MATHILDA AHLBERG/BILDBYRÅN
Rimbos tränare Dick Tollbring.

Det var i den allsvenska matchen mellan Kungälv och Rimbo i onsdags som det kokade över för Rimbotränaren Dick Tollbring efter att hans spelare fått två minuters utvisning.

Tollbring kastade då en rasistisk kommentar – ”Är så trött på den svarte fan” – mot domaren Mohamed Abdulkadir, vilket Kungälvs-Posten var först att rapportera om.

Matchdelegaten hörde vad Tollbring, som är far till en handbollsspelande syskonskaran med landslagsstjärnan Jerry i spetsen, sa och såg till att han fick rött kort och fick lämna bänken.

”Det som är det horribla”

Många i publiken hörde också tillmälet och en av dem var gamle storspelaren Stefan Lövgren som numera är vd för Svenska handbollslandslaget AB och har en son som spelar i Kungälv.

– Att säga så går över alla gränser för vad som är rimligt och vad idrotten står för, säger Lövgren till Sportbladet.

Vad tänker du om att sådant sägs år 2020?

– Jag tänker just att sådant inte sägs 2020. Det är det som är det horribla egentligen. Därav reaktionen inte bara från mig utan från fler inne i hallen.

Efter matchen var Lövgren nere hos sekreteriatet och försäkrade sig om att Tollbring skulle anmälas till disciplinnämnden.

– För min del var det viktigt att det skulle rapporteras. Jag satt på fjärde bänkrad bakom deras bänk och hörde vad han sa.

Foto: NIKLAS LARSSON/BILDBYRÅN
Legendaren Stefan Lövgren.

”Hade sagt det ändå”

Tollbring medger att han var mycket upprörd på domarna eftersom han tyckte att det var tredje matchen på rad som de dömde bort hans lag. Men den rasistiska kommentaren var, hävdar Tollbring, till den egna spelaren, Endrit Abdullahi som blev utvisad för att han hade protesterat mot ett domslut.

– Jag trodde att han åkte på sin tredje utvisning, skulle få rött kort och därför bli avstängd i matchen efter. Jag var tvärförbannad på honom (spelaren) och då ryter jag till. Det var helt fel ordval av mig.

Varför var du trött på honom?

– För att han åkte ut för snack. Han har ju åkt på fler utvisningar när han har bollen än när han inte har bollen.

Och du sa alltså detta till din spelare?

–Ja, jag sa det rakt ut där. Men jag hade sagt det ändå även om båda domarna hade varit vita.

Men vem syftade du på?

– Syftet var på Endrit från början.

Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Endrit Abdullahi.

Har inte bett om ursäkt

När vi frågar Lövgren vem Tollbring sa den rasistiska kommentaren till svarar han:

– Till eller mot domaren naturligtvis.

Tollbring hävdar att han sa det till sin egen spelare?

– (Suck) Jag har svårt att se att man säger det uttrycket till sin egen spelare. Nu finns det en anmälan. Det får ha sin gång och lär det väl visa sig i slutändan vad han sa.

När Tollbring får höra att Lövgren sagt att han sa det till domaren säger han:

– Det uppfattades säkert så. Men jag började mot min spelare. Vad sen Lövgren säger är en sak. Han vill ju hänga mig. För vi åkte ner och slog dem när de hade allt att spela för. De var så sura efteråt och jag är den jag är.

Rimbo vann mycket riktigt matchen.

Är detta ett språkbruk du brukar använda?

– Nej, det kan jag väl inte säga. Men jag blev lite för het där, säger Tollbring.

Ångrar du något eller har du bett någon om ursäkt?

– Jag har inte bett domaren om ursäkt för han hörde ju inte det. Men jag skulle kunna be om ursäkt om han tolkade det så. Det är inga problem för mig för jag syftade inte på honom så. Jag var så irriterad just då bara.

Enligt Kungälvs-Posten kan Tollbring åka på både avstängning och böter.

I går spelades sista omgången i allsvenskan. Kungälv förlorade även den och slutade på sjätte plats, en plats framför Rimbo som vann.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN